Новини
/НЕ/забравимите

           Сега животът й преминава между которака, кучето Бъки и любимите цветя, а е било време, когато учениците от няколко поколения в Банкя са се респектирали от една нейна дума.  Попитайте, който и да е, завършил 78 училище от 1962 до 1991 година и ще се заредят най-възторжени думи за преподавателката по физическо възпитание Зорка Димитрова. Строга, но справедлива възпитателка, която много изисквала от учениците, но и много давала, а най-вече  -  любов. Тази любов още извира от усмихнатите й очи, особено когато заговори за миналото. С трепет си спомня как за 24 май е правела спектакли с 500 ученици, облечени в прекрасни трика и градът се е струпвал да гледа нейните спектакли, един от които е и филмиран.
         Вълнението й нараства при спомена за несметния брой букети цветя за нейния рожден ден, 2 ноември, и за по-големите празници. Мъчно й е, че понякога паметта й изневерява и попада в ситуации, когато на улицата я прегръщат и й се радват нейни ученици,  и тя само по радостта им разбира, че това са хора, в чиито сърца е оставила дири, без да може да си спомни лицата и имената им.
         Поддържа бодър духа  си с много четене, на най-популярните световни писатели. В ръцете й не попада нищо случайно.
          В Ритуалната зала, където тя ни гостува, сякаш по някакъв неведом начин един кът е специално за слънцеоката ни гостенка: до декоративното дърво, „огряна” от дърворезбованото слънце на Йордан Спасов, пред картината с Голямата балнеолечебница на нейната ученичка - талантливата художничка Зорница Тодорова. Същата тази Зорница, която казва за своята учителка, че днес във време на разселване на българите по света, хора като Зорка Димитрова са като маяци, фарове в световния океан, чиято светлина зове за обратен път напусналите пределите на Банкя и България. Хора – стожери.
         И сигурно и нейната светлина зове към Банкя и друга нейна ученичка - Руслана Аспарухова, народна певица от Мистерията на българските гласове, която няма как да не вплита в изпълненията си и онзи силен дух, формиран от незабравимата Зорка Димитрова.

Зорка Димитрова в Ритуалната зала в кътчето наситено със символика

Учителката и днес излъчва светлина

Нейните вече белокоси ученици я посрещат с любов


Сайтът е изработен с финансовата подкрепата на Столична община, програма „Европейски проекти и развите на гражданското общество”, 2009
Фондация "Устои" съвместно с Район Банкя
Проект "Оптимизация на управлението на район Банкя в съответствие с европейските изисквания и добри практики"
© 2009 Столична община - район БАНКЯ. Всички права запазени.
Дизайн: АРТЕМАКС