Новини
Чувства извън времето и пространството

          Отглас от Деня на будителите бе вчерашното музикално-поетично матине в Ритуалната зала на районната администрация, на което бе отбелязан рождения ден на човек с остро перо, будна гражданска съвест и неостаряващо, романтично сърце - Йордан Спасов. Тон на атмосферата зададе водещата Димитрина Василева на тази среща, в която повечето бяха приятели на рожденика, което предпостави непринудената, почти домашна атмосфера на събитието. Открито от заместник-кмета Пламен Симеонов, който с топлота поздрави присъстващите, тържеството бе наситено с музика, изпълнена на пиано от пианистката академик Султана Марковска и от музикалната педагожка и изпълнителка на цигулка и виола Елисавета Попова.
        Седемте книжки със сатира и епиграми на Йордан Спасов бяха представени от издателя на вестник „Банкя днес” Станислав Милев, който направи и анализ на неговото творчество.
         В центъра на събитието бяха изявите на самия Йордан Спасов, който превърна всяко свое изказване в порой от рими, излели се в три цикъла – за виното, за прелестта на Банкя и за т. нар. напреднала младост. Със стиховете си той показа, че ако има нещо, което не остарява, то това е душата и нейните копнежи. И там е разковничето на вечната младост.
        Разговорите продължиха на чаша вино, разкрепостяваща още повече чувствата  и онзи добър, приятелски, очистителен смях, придружил цялата среща. Мнозина намериха за добре да запаметят деня на срещата със снимка с рожденика пред дърворезбованото от самия него изящно слънце.
        За тази среща дълго ще се говори в Банкя, защото там, където има творчество и любов, дори времето и пространството се стаяват в ъгъла и оставят безсмъртният човешки дух да говори.

Йордан Спасов чете свои творби,...

... след като Пламен Симеонов поздрави присъстващите


                                     
                                               Йордан Спасов със свой приятел пред слънцето

      
Гостите на тържеството


Сайтът е изработен с финансовата подкрепата на Столична община, програма „Европейски проекти и развите на гражданското общество”, 2009
Фондация "Устои" съвместно с Район Банкя
Проект "Оптимизация на управлението на район Банкя в съответствие с европейските изисквания и добри практики"
© 2009 Столична община - район БАНКЯ. Всички права запазени.
Дизайн: АРТЕМАКС