Новини
Елитното ни училище в областта на туризма почете своя патрон

             Да си Алеко Константинов, означава да си сроден с вечността. Да си патрон на Професионална гимназия по туризъм с това име е вече сродяване с духа на времето.
             Днес учениците от ПГТ „Алеко Константинов” отбелязаха  155 години от рождението на своя патрон и вдъхновител. А че е вдъхновител не остана съмнение у хората, присъствали на тържеството по този повод в салона на Военния санаториум. Енергията от творчеството на блестящия писател и мислител преля през словата на преподавателката Ваня Харизанова и нейните ученици право в сърцата на присъстващите, сред които бяха заместник-кметът Пламен Симеонов и секретарят на Местната комисия за БППМН Византи Христов.
             В началото с топло послание към учениците и учителите се обърна директорът на учебното заведение Димитринка Колева. Тя заяви своето професионално кредо: насочване  творческата енергия на преподавателите към разгръщане възможностите на всеки един ученик.
             И тогава вече с вроден артистизъм и чар Ваня Харизанова изнесе мултимедийно подкрепени два своеобразни урока – по литература и история. Пред нас изплува образът на Щастливеца, на неговия най-популярен герой. Не закъсня и признанието на учителката, овладяла по един неподражаем начин вниманието на своята публика, за щастието да си преподавател тъкмо в това училище.
             Въздействието й нарасна с удивителна сила в импровизирания урок по история. В него на фона на кадри от „Време разделно” и на песента „Заблеяло ми агънце” тя докосна най-чувствителните струни от нашата българска душевност – тези на болката и страданието. Няма българин несроден с болката. Тя е част от генетичния ни код, който ни братими Този урок по родолюбие ще остане завинаги във впечатлителните младежки души, които заедно с Тони и китарата му запяха „Хубава си, моя горо”.
Накрая хоро на момичета в красиви носии увенча неповторимия празник
              И точно тази неповторимост бе причина заместник-кметът Пламен Симеонов да подчертае, че винаги с любов се среща с учениците и преподавателите от гимназията. При него вдъхновението придоби съвсем прагматични измерения, като предложи да се направи паметна плоча или паметник на Алеко Константинов в училището, за да има духът му и чисто материално присъствие. Той връчи поздравителен адрес на директора на училището от името на кмета Рангел Марков. В него се казва:
              "Уважаемо ръководство, скъпи преподаватели и ученици,
              Чест и удоволствие за мен е да ви поздравя по повод 155-тата годишнина от рождението на вашия патрон Алеко Константинов. Комплимент за Банкя е дори само  споменаването на неговото име във връзка с престижното ви  учебно заведение. Алеко е и вашият професионален пътепоказател с основаването на организираното туристическо движение в България.
               Този талантлив писател и светъл мислител е пропил живота ни  с любов към Родината  и българската природа. Пазете тези свети чувства. Където и да се намирате по света след време, те ще ви укрепяват. Те ще ви вдъхват сили и увереност. Ако ги изживявате тук, ще усещате, че светът е дошъл при вас. И вие ще го посрещнете достойно.
               Честит празник!”
              Три лъча от ученици се отправиха  днес към трите места, свързани с паметта на Алеко в София. Цветя поднесоха на паметната плоча при Народния театър и в Княжево и на паметника на бул. „Витоша”.


Част от официалните гости

Момент от урока - спектакъл

Тони под аплодисментите на публиката

Хорото - естествен край на празникаСайтът е изработен с финансовата подкрепата на Столична община, програма „Европейски проекти и развите на гражданското общество”, 2009
Фондация "Устои" съвместно с Район Банкя
Проект "Оптимизация на управлението на район Банкя в съответствие с европейските изисквания и добри практики"
© 2009 Столична община - район БАНКЯ. Всички права запазени.
Дизайн: АРТЕМАКС