Новини
Щастлив празник с привкус на любов

         Все по-често ни се случва да бъдем свидетели на това как българските традиции оживяват.  Ритуали, носии, песни и хора възраждат у нас онова усещане, че не сме загубили духа на старите българи. Неотдавна ни се случи в Банкя да се убедим в това на Патриотичния фестивал в парк „Ротонда”.
           Случайно или не, но в навечерието на националния празник едно мило семейство от Банкя – Дима и Камен Герасимови отбелязаха  17 години от началото на своя съвместен живот със събиране на приятели. На 2  март в  ресторанта на хотел „Жеравна”  Дима сбъдна своя стара  мечта  - в национални носии да отбележи семейния  празник. Покрай закачките и наздравиците бе направена възстановка на ритуалите - бръснене на младоженеца и забулване на булката. Специално за събитието бе изработен сватбен байрак в цялата му автентичност - с бяла и червена кърпа, с ябълка. 
            Радостно и уютно бе на всичките, около  тридесетина гости на  семейството, които грееха в красиви носии. Те придаваха достолепие на мъжете, целомъдрие на жените и на всички усещането, че са част от невидимата духовна верига, свързваща минало, настояще и бъдеще.
              А почувствалите се като младоженци Дима и Камен прибавиха към незабравимите си спомени още един, който ще ги топли и ще направи съвместния им живот още по-красив и вълнуващ.


Дима и Камен Герасимови празнуват...


...с гостите на тържеството...


...на тежка трапеза,...


...след като ритуално бръснаха младоженеца...


...и забулиха булкатаСайтът е изработен с финансовата подкрепата на Столична община, програма „Европейски проекти и развите на гражданското общество”, 2009
Фондация "Устои" съвместно с Район Банкя
Проект "Оптимизация на управлението на район Банкя в съответствие с европейските изисквания и добри практики"
© 2009 Столична община - район БАНКЯ. Всички права запазени.
Дизайн: АРТЕМАКС