Новини
Банкя отбеляза Деня на авиацията и космонавтиката

          На 12 април в Банкя, край паметника на първия космонавт Юрий Гагарин, тържествено бе отбелязан Международният ден на авиацията и космонавтиката. За честването пристигнаха представители на посолството на Русия, водени от посланика на Русия в България Негово Превъзходителство Анатолий Макаров.  В отбелязването на 57-та годишнина от първия космически полет взеха участие  и посланиците на Беларус и Казахстан, депутатът Красимир Велчев председател на групата за приятелство с Русия, кметът на град Банкя Рангел Марков, заместник-кметът Пламен Симеонов, секретарят Силвия Бонева, бившият кмет на града Дойно Петровски и други  гости и жители на Банкя. Най-масово, разбира се, бе присъствието на развълнуваните ученици от 78 СУ „Христо Смирнески” и малките палавници от детската градина „Изворче”. С букетчета в ръце те се здрависваха с посланик Макаров, който ги очарова с топлата си усмивка  и  мило, бащинско отношение. По-късно в приветствените си думи, той подчерта, че днес празнуваме едно събитие с планетарен мащаб, което дели времето на преди и след него. А благодарение на руската космическа програма стана възможно и политането на българина Георги Иванов в космоса и нареждането на България на шесто място сред космическите държави. И както в космоса работят екипажи от различни народности, така и ние на земята да се равняваме по тях за едно взаимополезно и взаимоуважително сътрудничество, пожела посланикът на Русия.
           Деца от училището към руското посолство изнесоха вълнуваща програма, а след тях малките възпитаници на 78 СУ „Христо Смирнески” с блестящото си изпълнение наизуст на руски език превърнаха Банкя в космодрум, прозвуча и съобщението на  радио Москва, накарало на 12 април 1961 година светът да затаи дъх. А после цветя отрупаха паметника – живата връзка на Банкя с космоса и важен жалон за нас в космическата ера, в която живеем.
          След честването руската делегация, бе заведена от кмета на Банкя Рангел Марков в СБР „Здраве”, която предлага всички възможности за посрещане на гости за рехабилитация не само от България, но и извън пределите й.


Официалните лица и ученици от 78 СУ край паметника,...


...след като посланик Макаров се порадва на  децата, дошли за празника


и които на един превъзходен руски език поздравиха участващите в събитието.


.Преди тях това сториха и учениците от руското училище към посолството


Цветя за паметника от Рангел Марков и Красимир Велчев


Сайтът е изработен с финансовата подкрепата на Столична община, програма „Европейски проекти и развите на гражданското общество”, 2009
Фондация "Устои" съвместно с Район Банкя
Проект "Оптимизация на управлението на район Банкя в съответствие с европейските изисквания и добри практики"
© 2009 Столична община - район БАНКЯ. Всички права запазени.
Дизайн: АРТЕМАКС