Новини
Днес е храмовият празник на църквата „Свети Кирил и Методий”

          Днес жителите на село Иваняне се стекоха към своя над стогодишен храм „Свети Кирил и Методий”, в който отец Венедикт отслужи Божествена Света Литургия по повод храмовия празник. Кметът на Банкя Рангел Марков, заместникът му Пламен Симеонов и главният архитект Милена Будинова също се отправиха към святото място, където запалиха свещички за здраве и благополучие, а в молитвите си хора като тях както и в работата си са с поглед към общото добро.
       Ако някой не знае името Тредафила Григорова, сега да го узнае. То е на жената, приготвяща неизменно повечето курбани за храмовете на територията на район „Банкя”. Така бе и днес. И когато ястието е подправено и с благословията на свещеника, то става неустоимо. За жената със старовремското име леля Трендафила приготвянето на курбана е своеобразно служение към Бога. Следващият й курбан, който можете да опитате е на събора на Вердикал Вси светии на 3 юни.
       Сладкодумният отец Венедикт и кметовете на Банкя си похортуваха за облагородения  двор на църквата за църковни и светски дела и поеха към своите задачи – едните към подобряване земния живот на хората, другият към делата си за по-добрата ни небесна участ.  


В храма Рангел Марков и Пламен Симеонов


Рангел Марков и отец Венедикт


Сайтът е изработен с финансовата подкрепата на Столична община, програма „Европейски проекти и развите на гражданското общество”, 2009
Фондация "Устои" съвместно с Район Банкя
Проект "Оптимизация на управлението на район Банкя в съответствие с европейските изисквания и добри практики"
© 2009 Столична община - район БАНКЯ. Всички права запазени.
Дизайн: АРТЕМАКС