Новини
БГ КИНО ПОД ЗВЕЗДИТЕ В БАНКЯ

          След като през месец юли Район „Банкя“ реализира първата от повече от десетилетие кино прожекция, стана ясно, че интересът на жителите и гостите на града е огромен. Затова, както обещахме, през месец август ще има ОЩЕ българско кино в курортния ни град!
Инициативата „БГ КИНО ПОД ЗВЕЗДИТЕ В БАНКЯ“ е част от Календара на културните събития на Столична община. Филмите, които ще представим, са НАПЪЛНО БЕЗВЪЗМЕЗДНО предоставени от техните продуценти! Район „Банкя“ в лицето на кмета г-н Рангел Марков вярва, че съвременното българско кино е в своя ренесанс и заслужава да достига до максимално широка аудитория. Прожекциите са с ВХОД СВОБОДЕН! Доведете приятели и се заредете с добро настроение, за да изживеем заедно неповторимата емоция на киното под звездите!  
Ето какво предстои да гледаме през август:

ПАРК „РОТОНДА“, 21:00 ч.
11.08.2018 (събота) – КОРПУС ЗА БЪРЗО РЕАГИРАНЕ (2012)
17.08.2018 (петък) – ЧУЖДЕНЕЦЪТ (2012)
25.08.2018 (събота) – ДЪВКА ЗА БАЛОНЧЕТА (2017)
31.08.2018 (петък) – СВЕТЪТ Е ГОЛЯМ И СПАСЕНИЕ ДЕБНЕ ОТВСЯКЪДЕ (2008)

Със съдействието на:
Дирекция „Култура“ на СО
Национален Филмов Център
Dynamic Arts
Международен София Филм Фест

Арт и техническа реализация: Art Production Company

КОРПУС ЗА БЪРЗО РЕАГИРАНЕ
2012 / 90 мин. / комедия, екшън
режисьор: Станислав Дончев
в ролите: Евгени Будинов, Васко Мавриков, Ивелин Найденов, Мариан Вълев, Башар Рахал, Диана Любенова и др.
       Независимо от спешния случай тримата агенти от Корпуса За Бързо Реагиране (КБР) – Васко, Гецата и Борето са насреща. От сваляне на котката ви от дърво до промишлен шпионаж – за тях всеки случай е еднакво важен. Разполагащи с миниван, с ум, смелост и бързина - нищо не може да им се опре. Тримата са наети от една дама, която подозира мъжа си в изневяра. Асовете откриват болезнената истина, че съпругът наистина има връзка с една госпожица. Откриват също, че той е в основата на престъпна организация и подготвя технология за производство на фалшиви евро-банкноти. Васко решава да разкрият престъпниците и да си направят реклама. Залавят се за работата, която могат да вършат най-добре – следене, подслушване, дегизиране и.....бързо бягане.  

ЧУЖДЕНЕЦЪТ
2012 / 98 мин. / комедия, романтичен
режисьор: Ники Илиев
в ролите: Ники Илиев, Любомир Ковачев, Саня Борисова, Валентин Гошев, Елен Колева, Асен Блатечки, Катрин Готие, Кристоф Ламбер и др.
        Младият французин Жерар е в командировка в България, когато съдбата неочаквано го среща с Магдалена - селско момиче с буен нрав и не особено изискани обноски. Следвайки порива на сърцето си, Жерар решава да открие родното село на мистериозната красавица, без да познава привичките и езика на неговите обитатели. Правейки няколко абсурдни грешки, Жерар обърква съдбите на две български семейства, както и на своето във Франция. Следва грандиозен сблъсък на култури и поредица от комични ситуации в двата края на Европа - от село Лещен до Париж. „Чужденецът‘ е романтична комедия, носеща духа на френските филми от 70-те, но с модерен ритъм, приключенски моменти и забавни обрати.

ДЪВКА ЗА БАЛОНЧЕТА
2017 / 104 мин. / комедия, драма
реж. Станислав Тодоров – Роги
в ролите: Иван Юруков, Теодора Духовникова, Жорета Николова, Малин Кръстев, Валентин Ганев, Диана Димитрова, Искра Донова, Андреа Захариев, Аглея Гумнерова и др.
       Филм за децата на 80-те години, които пораснаха с Некерман, колекциите от дъвки Турбо и стрелбата с фунийки. Действието се развива паралелно между 1988 година и настоящето и проследява съдбата на четири хлапета. С хумор и носталгия филмът задава въпроса защо това поколение не успя да порасне и все още търси себе си. Калин е креативен, но отегчен от живота човек. Биляна е авантюристка, която не знае какво иска. Като деца двамата са част от щура банда, която всеки ден попада в различно приключение. Съвсем по детски те си обещават да се оженят. Двамата се срещат случайно 25 години по-късно. През петте дни, които имат заедно, те си спомнят детството, мечтите и забравеното обещание.

СВЕТЪТ Е ГОЛЯМ И СПАСЕНИЕ ДЕБНЕ ОТВСЯКЪДЕ
2008 / 105 мин. / драма
Реж. Стефан Командарев, по едноименния роман на Илия Троянов
В ролите: Мики Манойлович, Карло Любек, Христо Мутафчиев, Ана Пападопулу, Николай Урумов, Васил Василев – Зуека, Стефан Вълдобрев, Георги Кадурин, Павел Попандов, Благовест Мутафчиев, Людмила Чешмеджиева, Дорка Грилус и др.
         Филмът е продукция на България – Унгария – Германия – Словения и е носител на над 20 награди в цяла Европа, включително Награда за най-добър български изгрален филм и Наградата на публиката на Международия София Филм Фест 2008. През 2009 е номиниран за „Оскар“ за най-добър чуждоезичен филм.
„Светът е голям и спасение дебне отвсякъде“ е историята на едно момче Алекс, което с помощта на своя дядо преоткрива света и се опитва да намери себе си след преживяна тежка катастрофа. Действието на филма започва през 70-те години на XX век, когато Алекс е роден в малък български град. Семейството му е принудено да избяга на Запад. 25 години по-късно родителите му загиват в катастрофа, а Алекс загубва паметта си. Дядо му си стяга багажа и заминава за Германия. Започва да учи внука си да играе табла. Двамата пътуват обратно за България заедно и по пътя Алекс не само си възвръща паметта, но и желанието за живот.

Кино под звездите...

...в Банкя


Сайтът е изработен с финансовата подкрепата на Столична община, програма „Европейски проекти и развите на гражданското общество”, 2009
Фондация "Устои" съвместно с Район Банкя
Проект "Оптимизация на управлението на район Банкя в съответствие с европейските изисквания и добри практики"
© 2009 Столична община - район БАНКЯ. Всички права запазени.
Дизайн: АРТЕМАКС