Новини
На Малка Богородица - голям събор на село Клисура

          И тази година съборът на село Клисура събра хората, жадни да споделят празника  Рождество на Пресвета Богородица с повече близки и роднини на центъра на китното банкянско селце. Преди това обаче отец Петър Василев, вр.и.д. заместник-кмет на Район „Банкя“ Александра Александрова, общинският съветник Анна Стойкова, кметът на село Клисура Камелия Димитрова, гости и жители на Клисура почетоха паметта на падналите във войните клисурци  пред паметника до кметството.
        На площада на селото Александра Александрова поздрави участниците в събора  с  прочувствени думи за значението на този празник, чиято традиция през годините е била прекъсната и после отново възобновена. Камелия Димитрова отбеляза, че както Малка Богородица е празник на семейството, така и Клисура празнува, тъй като тук всички са като едно семейство.
         Вкусен курбан бе раздаден за здраве и благополучие на селото, за сготвянето на който се погрижи ресторант „Белвю”. В музикалната програма на празника се включиха хорът при читалище „Отец Паисий” с ръководител Никола Йонов, ТК „Пъстра китка” с хореограф Цветелина Маркова, а песните на Георги Гьолски и Роман Гьолски внесоха граовска следа в празника. Безразлични към хорото не останаха и някои от най-възрастните жители на Банкя, сред които и 90-годишният Костадин. В празника се включи и депутатът Евгени Будинов.
         За децата също беше подготвено забавление. Доброволци от читалище „Отец Паисий” обособиха детски кът с Лятна работилница и малчуганите прилагаха своите сръчности за изработка на красиви предмети.
         Много очарование крият тези селски събори, където хората отпускат душите си, срещат се отдавна невидели се близки и познати, димят скари, сергии придават вълнуваща шарения за детските очи, вият се български хора – истински народен празник.

Памет за загиналите

С песните на хора към читалище "Отец Паисий"...

... и хората на ТК "Пъстра китка"

Леля Трендафила раздава вкусния курбан,...

...а Георги Гьолски и ....

...синът му Роман се погрижиха за доброто настроение на гостите на събора


Сайтът е изработен с финансовата подкрепата на Столична община, програма „Европейски проекти и развите на гражданското общество”, 2009
Фондация "Устои" съвместно с Район Банкя
Проект "Оптимизация на управлението на район Банкя в съответствие с европейските изисквания и добри практики"
© 2009 Столична община - район БАНКЯ. Всички права запазени.
Дизайн: АРТЕМАКС