Новини
БУДИТЕЛИТЕ

        На 31 октомври 2018 година в Професионалната гимназия по туризъм „Алеко Константинов”, град Банкя тържествено бе отбелязан Денят на народните будители. Гости на тържеството бяха кметът на града Рангел Марков, председателката на Обществения съвет към училището Цветанка Кунчева, родители.
       В словото си директорката на гимназията инж. Димитринка Колева-Васева говори за великия подвиг на скромните духовни учители, просветители, книжовници и революционери през 19 век, успели да пробудят народа ни за освободителна борба, за тяхната висока нравствена мяра, за пълната им отдаденост на делото и тяхната жертвоготовност. „Нека следваме примера им, за да заслужим народната любов и уважение! Нека продължим с възрожденски плам да се грижим всеотдайно за бъдещето на България – нашите ученици! Нека училището ни продължи да бъде храм на знанието, на традицията и професионализма” – заяви тя.
       Ученици от новосъздадения клуб „Родолюбие”, в състава на който влизат представители на 9а, 9в, 10в, 11в, 11г и 12г клас, покориха присъстващите с една прекрасна презентация на преподавателката Ваня Харизанова – „Не се гаси туй, що не гасне”, включваща литература, история, песни и танци. Тържествено бяха споменати и имената и показани табла със снимки на десетки български будители, сред които  Паисий Хилендарски, Райна Княгиня, Васил Левски, Христо Ботев, Иван Вазов и други.
       Силно впечатлен от презентацията, кметът на Банкя Рангел Марков сподели: „Горд съм, че съм българин. Виждам, че нашите младежи и девойки     са съхранили в себе си духа на нашите възрожденци и будители и вярвам, че където и да са по света, винаги ще носят България в сърцето си.”
     Той благодари на ръководството на гимназията и на организаторите за чудесното представяне и изрази увереност, че българското училище ще продължи да бъде огнище на българския дух и на българските традиции.

В края на тържеството

Сайтът е изработен с финансовата подкрепата на Столична община, програма „Европейски проекти и развите на гражданското общество”, 2009
Фондация "Устои" съвместно с Район Банкя
Проект "Оптимизация на управлението на район Банкя в съответствие с европейските изисквания и добри практики"
© 2009 Столична община - район БАНКЯ. Всички права запазени.
Дизайн: АРТЕМАКС