Новини
Мост на историята и настоящето

         Като мост на историята и настоящето определи кметът на Банкя Рангел Марков  срещата с Негово превъзходителство  посланикът на КНДР у нас Ча Гон Ил.  Вчера той посети Банкя и 78 СУ „Христо Смирненски”, където между 1953 и 1960 година  са се учели и възпитавали около 200 корейски деца. И до днес една емблематична сграда в Банкя се нарича Корейското общежитие. Българите, проявили своето милосърдие към евреи, арменци, показали същото съчувствие в онези години и към децата, пострадали, или загубили свои близки в Корейската война 1950-53 година.
През 1956 година лично президентът на  Северна Корея Ким Ир Сен посещава Банкя да види децата.
         Посланикът бе посрещнат в 78 училище по старата българска традиция с  пита хляб и приветстван със стихове на патрона на училището Христо Смирненски. Запозна се условията, които предлага кабинета по Религия в учебното заведение, след което се състоя срещата между  него и районното ръководство и ръководството на училището. Анна Стойкова общински съветник сподели своето разбиране, че ключовата дума за подобен случай е човещина. Присъстващите се обединиха около идеята, че независимо от системите на управление в отделните страни, най-важни са хората и връзките между тях.
          Директорът на училището Весела Неделчева предложи да бъдат направени усилия да се установят контакти с бивши възпитаници на училището в Корея и да се поканят в Банкя. Рангел Марков изрази готовност за създаване контакти в областта на културното сътрудничество, корейски състави, гостуващи в София, да се представят и в Банкя. В хода на приятелския разговор заместник-кметът Пламен Симеонов се заинтересува какви са възможностите да се посети Северна Корея.
          Разговорът се водеше на прекрасен български език, тъй като Негово превъзходителство Ча Гон Ил е завършил българска филология в Софийския университет. Той с голяма любов говори за България, и призна мило, че когато е извън нея, се превръща в нейн рекламен агент.
         Подаръкът му за общината бе прекрасна картина със специалната корейска техника от миди и книга, издадена по повод 70-та годишнина от установяването на дипломатически отношения между Северна Корея и България. Той прие като дар книгата с описаната 130-годишна история на училището от преподавателя по история  Методи Христов и кутия рекламни шоколадови бонбони „Банкя”.
         Срещата продължи в музейните зали на училището, където посланикът с интерес разгледа експозицията, сред снимките на която бяха и фотоси, отразяващи ученическите години на премиера на България Бойко Борисов и педагогическата дейност на неговата майка Венета Райчева.
          Галя Пиндикова, дъщеря на Александър Пиндиков показа на посланика снимки на корейски деца и техни мили писма до баща й, който е бил заместник-директор на училището по това време.
         Последва откриване на изключително впечатляваща изложба, организирана със съдействието на съветника в посолството господин Чой Юн Чон на корейски картини с миди, акварел и гоблени. Екзотичната изложбата ще бъде разгледана  от учениците и на останалите  училища на територията на района. Ще бъде отворена и за жителите и гостите на Банкя.
         След срещата, принос за която има и господин Атанас Иванов, автор на книга за връзката между Българи и Северна Корея, остана усещането, че там някъде, далеко зад пределите на България, в Корея, има хора, за които Банкя е скъп спомен.

Рангел Марков и Ча Гон Ил в дружеско ръкостискане

Дарената картина

В музея

Част от изложбата

Сайтът е изработен с финансовата подкрепата на Столична община, програма „Европейски проекти и развите на гражданското общество”, 2009
Фондация "Устои" съвместно с Район Банкя
Проект "Оптимизация на управлението на район Банкя в съответствие с европейските изисквания и добри практики"
© 2009 Столична община - район БАНКЯ. Всички права запазени.
Дизайн: АРТЕМАКС