Новини
Космонавтът Георги Иванов: „Пазете земята!”

           Стана традиция на 12 април в Деня на авиацията и космонавтиката в Банкя да отбелязваме празника пред паметника на първия космонавт Юрий Гагарин. Тази година бе по-особена, защото се навършиха преди дни и 40 години от полета на първия български космонавт Георги Иванов. Нашият космически съгражданин днес, придружен от космонавти от Русия, Полша, Чехия, Словаия и Унгария бе в Банкя да поднесе цветя на паметника на славния си предшественик. Техни превъзходителства посланиците на Русия, Беларус и Казахстан също почетоха с присъствието си 58-та годишнина от първия пилотиран космически полет.
           Кметът Рангел Марков,  депутатът Красимир Велчев и заместник-кметът Пламен Симеонов радушно посрещнаха гостите, от името на които говориха Негово превъзходителство Анатолий Макаров посланик на Русия в България и космонавтът от Русия Павел Виноградов.
           Георги Иванов сърдечно се разговори с децата от 78 СУ „Христо Смирненски” и им пожела да пазят чиста планетата земя, която е много красива от космоса.
          Ученици от училището при Руското посолство изнесоха кратка програма, посветена на 58-та годишнина от началото на космическата одисея. На руски език поздравиха гостите и деца от 78 училище, които рецитираха с вдъхновение. По- късно Рангел Марков, Пламен Симеонов и Красимир Велчев посетиха училището, където в Актовата зала възпитаници на училището и изнесоха литературна програма на руски език.
          Ден като този дава нови простори за мечтите на децата, за които да си космонавт е висока чест и вълнуващо приключение.
        „Ден като този е уникален за Банкя, защото събра в нашия град шестима космонавти, които са били в орбита около Земята.” – сподели кметът на града Рангел Марков.

Почит към Юрий Гагарин

Пред паметника на Гагарин Рангел Марков и Красимир Велчев с част от гостите
            Сайтът е изработен с финансовата подкрепата на Столична община, програма „Европейски проекти и развите на гражданското общество”, 2009
Фондация "Устои" съвместно с Район Банкя
Проект "Оптимизация на управлението на район Банкя в съответствие с европейските изисквания и добри практики"
© 2009 Столична община - район БАНКЯ. Всички права запазени.
Дизайн: АРТЕМАКС