Новини
В Банкя се издига храм от песни

       Благотворителен концерт „Духът на Европа в Банкя” за набиране на средства за довършване параклиса „Свети Лазар” в квартал Михайлово се състоя вчера в СБР „Здраве”. В изказването си при откриване на събитието кметът Рангел Марков, в контекста на последните събития, акцентира върху своеобразния паралел  за християнската духовност между въздигането на горялата катедрала Нотр Дам и доизграждането на храма „Свети Лазар”.
        За ролята на Европа и приносът й за развитието на съвременна България, свои мисли сподели общинският съветник и съорганизатор на събитието Анна Стойкова. На сцената редом до нея застанаха секретарят Силвия Бонева, заместник-кметът Пламен Симеонов, иконом Василий Топузлиев, Нина Иванова от църковното настоятелство. В залата бе и депутатът Красимир Велчев, на когото Анна Стойкова и Нина Иванова благодариха за оказаната подкрепа за изграждането на храма.
         Събитието бе озарено от сребърните отблясъци на иконите на Свети Лазар и Света Петка, изработени   от местния творец Стоян Мирчев и дарени заедно с направения от него кръст за кубето.
       След това изумително талантливите деца от дует „Зорница”, трио „Вива”, Валерия Войкова, Емилиян Бърдарски и изявени звездни величини като Русана, Васил Петров и дует Ритон разходиха присъстващите с песните си по целия емоционален спектър на душите. Нашите съграждани от Дует Ритон обявиха намерението си на предстоящия концерт в НДК да помолят почитателите си вместо букети да дарят парите, предназначени за цветя, за довършване на параклиса „Свети Лазар”. Това ще превърне каузата в национална.
      Вчера бе вторият благотворителен концерт с очарователен водещ Милчо Соколов. На първия през 2017 година бяха събрани 4 800 лв, с част от които бе закупена дограмата за храма.  Общо дарените средства дотук са 100 000 лв.
       Когато един ден камбаната на храма запее, да си спомним, че той е граден и с песни.

Откриване на благотворителната вечер

Дарението

Васил Петров

Дует "Ритон"


Сайтът е изработен с финансовата подкрепата на Столична община, програма „Европейски проекти и развите на гражданското общество”, 2009
Фондация "Устои" съвместно с Район Банкя
Проект "Оптимизация на управлението на район Банкя в съответствие с европейските изисквания и добри практики"
© 2009 Столична община - район БАНКЯ. Всички права запазени.
Дизайн: АРТЕМАКС