Новини
Компенсаторно зелена Банкя

         Банкя е здравословно зелена и от компенсаторното засаждане на дървета. Според наредба на кмета то означава засаждане на три нови дървета на обществено място, ако някъде при строителни дейности се наложи отсичане на едно дърво.
           Точно такова компенсаторно засаждане на 31 дървета се състоя вчера срещу новия блок на ул. „Цар Освободител” №104. Залесяването бе предхождано от изготвяне и одобряване на проект от СО район „Банкя”.
         Няколко липи бяха засадени в пространството пред блока. В общинския терен срещу него скоро ще закрепнат боровите, кедровите, брезовите насаждения, както и червенолистният явор.
         Кметът Рангел Марков, заместник-кметът Пламен Симеонов и Веселинка Петрова от отдел ИИБЕ се срещнаха с инвеститора Христо Ковачев и новодомците, които участваха в компенсаторното залесяване.
          Рангел Марков подчерта благоприятния ефект за Банкя от компенсаторното засаждане на дървета, но и помоли хората да продължават да имат грижа за тях, докато се прихванат, тъй като е необходима и последваща грижа за младите насаждения.
          И един апел към жителите на Банкя. Уважаеми съграждани, ако видите, че срещу вас на улицата  в жегите линее дърво от компенсаторно засаждане, дайте му вода. Често пъти се сади и дървото живее до първото по-голямо засушаване. Нека с общи усилия опазваме зеленото богатство на Банкя, което е и наше, защото едно проучване за качеството на живот установява, че хората в зелените зони живеят по-щастливо.
        
Пред новонасадените фиданкиСайтът е изработен с финансовата подкрепата на Столична община, програма „Европейски проекти и развите на гражданското общество”, 2009
Фондация "Устои" съвместно с Район Банкя
Проект "Оптимизация на управлението на район Банкя в съответствие с европейските изисквания и добри практики"
© 2009 Столична община - район БАНКЯ. Всички права запазени.
Дизайн: АРТЕМАКС