Новини
Празникът Свети Дух в Дивотински манастир „Света Троица”

         Днес стотици миряни се стекоха в Дивотинския манастир „Света Троица” на храмовия празник на обителта. И понеже храмът се реставрира, Божествената Света Литургия се извърши в новоизградения и все още стенописващ се храм „Свети седемдесет апостоли”. Богослужението бе извършено от Западно и Средноевропейски митрополит Антоний в съслужение с Главния секретар на Светия Синод и Мелнишки епископ Герасим и други духовници. В своята вълнуваща проповед митрополит Антоний припомни дълбоката християнска истина, че където са двама или трима събрани в името на Бога, там е и Той посред тях. Накрая духовникът изрече съкровения си благослов: чрез благодатта Си Светият Дух да осени всички присъстващи.
          Да се осени с тази благодат, а чрез него и цяла Банкя, в манастира пристигна и кметът на града Рангел Марков. Радушно поздравен от хората, докоснали се до светостта и вече по човешки веселящи се, Марков се отправи към храма, където запали свещи и вглъбено се помоли пред иконата на „Старозаветната Света Троица”. По-късно бе любезно приет от игумена на манастира и ректор на Софийската духовна семинария  Негово Преподобие отец  Пахомий, разговорите с когото са винаги полезни и душеспасителни.
       Атмосферата на празника бе допълнена и от традиционния водосвет, който бе извършен и от вкусния курбан за здраве, приготвен в манастира. Там пристигнаха и присъстваха на Литургията и поклонниците от поклонническия път „Света Троица”, които тази сутрин потеглиха от храма „Свети Кирик и Юлита” в Банкя.
        Днес е празник на Светия Дух - третото лице на нашия Троичен Бог. И ние ще знаем, че той обитава в нас, ако имаме радост и любов – това са едни от неговите проявления.

С молитва в храма

Кметът сред веселящите се хора

А преди това бе извършен водосветСайтът е изработен с финансовата подкрепата на Столична община, програма „Европейски проекти и развите на гражданското общество”, 2009
Фондация "Устои" съвместно с Район Банкя
Проект "Оптимизация на управлението на район Банкя в съответствие с европейските изисквания и добри практики"
© 2009 Столична община - район БАНКЯ. Всички права запазени.
Дизайн: АРТЕМАКС