Новини
По пътя към стоте

            На 22 юли се състоя една трогателна среща като отглас от срещите на дълголетниците за празниците на Банкя Горешляци. Един много обичлив син Николай Илиев и прекрасната му съпруга Мария Илиева решиха да зарадват 98-годишната майка на Николай – Мария и да й поканят гости от Банкя – хора на преклонните 95 години и над тях.  В най-добра кондиция от всички издирени 12 души се оказа неуморимият инж. Робърт Кюркчиев и днес той бе дългочаканият гост заедно с представители на районната администрация в дома на семейство Илиеви.
              Срещата премина изключително вълнуващо за всички, най-вече за възрастната дама, която се оказа изумително любознателна за своите почти сто години, като изчита по 100 страници на ден. Тя дори прочете дълбоко прочувствено едно стихотворение, което на времето я е развълнувало – за тегобите и радостите на годините. Робърт и Мария си споделиха историите на своя живот, истории пълни с дълбочина и мъдрост. Мария убедено заяви,че е доживяла до тези преклонни години благодарение на обич и грижи. Не можеше да се нахвали със своята снаха - също Мария, която за нея е най-добрата в Европа.
          И една трета Мария – майката на Богочовека бе свидетел на вълнуващата среща. Тя благо гледаше от  иконата и сякаш благославяше живота на тези хора, за които годините са на почит и уважение.
          И може би на тази среща се положиха основите на едно ново приятелство, тъй като домакините отправиха любезна покана към Робърт Кюркчиев да бъде отново техен гост, пък и кулинарните умения на домакинята заслужават да получават по-често галантните комплименти на бай Робърт.
             Паметна ще остане тази среща за всички присъстващи и ако сцени от нея бяха филмирани, биха могли да се борят за „Оскар”.Сайтът е изработен с финансовата подкрепата на Столична община, програма „Европейски проекти и развите на гражданското общество”, 2009
Фондация "Устои" съвместно с Район Банкя
Проект "Оптимизация на управлението на район Банкя в съответствие с европейските изисквания и добри практики"
© 2009 Столична община - район БАНКЯ. Всички права запазени.
Дизайн: АРТЕМАКС