Новини
Открит бе клуб „Дълголетие”

           На 1 октомври в Банкя бе открит Клуб на пенсионера и инвалида. Събитието се радваше на подчертан интерес и бе посетено от голяма част от хората от третата възраст. В своите приветствени думи към присъстващите заместник-кметът Пламен Симеонов заяви, че това място ще бъде място за идеи, които ще обогатят живота на хората.  Засега мястото е в развитие. То  е клуб на пенсионера, а когато се монтира и рампа – въпрос на време и средства, ще бъде достъпен и за инвалиди. Депутатът Евгени Будинов  сподели с хората своето разбиране за клуба, който не е просто едно помещение, а най-важен е духът в него, духът на хората, които го изпълват. Той бе подготвил да подари 25 билета за спектакъл с негово участие, но поради големия интерес към откриването на клуба, Евгени Будинов заяви, че на желаещите ще предостави още билети.
            Присъстващите, сред които бе и секретарят на района Силвия Бонева, с внимание проследиха водосвета  на мястото, извършен от отец Милко Топузлиев от местния храм „Свети Кирик и Юлита”. Той обяви, че това става на един хубав християнски празник – Покров Богородичен. Отец Милко пожела тази голяма зала винаги да е тясна за желаещите да пребивават в нея, за да споделят живота си там и да я ползват дълги години от този момент. В многолетствието се включи и женският хор към Народно читалище „Отец Паисий”. Хорът, ръководен от човекът-легенда Никола Йонов, изпълни много любими песни, а сладкогласата Тодорка Траянова с характерните си  трели, предизвика бурни аплодисменти.  И хоро се изви, което да напомни, че българинът е оцелял, защото заедно на житейското хоро сме по-силни. А когато е съчетано и с благородството на дарителския жест, всичко си идва на място. Художничката Мария Божилова дари на клуба своя картина със символа на Банкя -Ротондата, около която е ситуиран напоследък културния живот на града.
            Най-възрастният участник в събитието бе на 94 години. Клубът, носещ името „Дълголетие”, ще създава емоционален комфорт на хората от златната младост и ще се превръща в източник на душевно и физическо здраве, а от там и на дълголетие.
Сайтът е изработен с финансовата подкрепата на Столична община, програма „Европейски проекти и развите на гражданското общество”, 2009
Фондация "Устои" съвместно с Район Банкя
Проект "Оптимизация на управлението на район Банкя в съответствие с европейските изисквания и добри практики"
© 2009 Столична община - район БАНКЯ. Всички права запазени.
Дизайн: АРТЕМАКС