Новини
50 години ПГТ „Алеко Константинов”


          Вчера в зала „Диамант” на хотел „Рамада” ПГТ „Алеко Константинов” отбеляза своя 50-годишен юбилей. Събитието бе уважено от заместник-министъра на образованието Таня Михайлова, кмета на Банкя  Рангел Марков, Ваня Кастрева  Началник на РУО София, Маргарита Гатева Директор на дирекция Професионално образование в МОН, заместник-кмета Пламен Симеонов, секретаря Силвия Бонева, служители от районната администрация. Залата едва побра бивши и настоящи преподаватели, ученици  и    приятелите на учебното заведение да бъдат част от този празник. Преди официалната програма, щастлива  и сияеща, директорката на учебното заведение Димитринка Колева  приемаше поздравленията, може би защото съзнаваше, че се ражда история. И както заяви в приветствените си думи тя, 50 години са миг от вечността, но когато се изпълнят със съдържание, те се превръщат в история.  А тази история бе представена от преподавателката Ваня Харизанова,   илюстрирана със снимки в един своеобразен документален филм.
          След вълнуващото слово на Димитринка Колева бяха прочетени поздравителни адреси от името на министъра на туризма Николина Ангелкова, Таня Михайлова прочете адрес от името  на министъра на образованието Красимир Вълчев, Ваня Кастрева също поздрави юбилярите.
          Рангел Марков се обърна с думите:” В годината, в която Банкя празнува 50 години от обявяването си за град, за мен е чест и удоволствие да Ви поздравя по повод половинвековния юбилей на Професионалната гимназия по туризъм. Пет десетилетия курортният ни град и гимназията вървят ръка за ръка в името на една обша цел - развитието на туристическия потенциал на България.
           За да не звучи това като напудрена фраза, ще отбележа, че в специфичния дух, който носи училището, виждам много допирни точки с курортния дух на Банкя. За половин век гимназията е подготвила професионално над шест хиляди кадри в сферата на ресторантьорството, хотелиерството и туризма. Доказателствата за вашия успех са много и излизат извън границите на България. Достаъчно е тази вечер да се огледаме и ще разпознаем звездните лица, които са най-добрата визитка на учебното заведение.
         Вярвам, че и в бъдеще район „Банкя“ и Гимназията ще продължават да бъдат добри съмишленици и ще градят заедно славата на Банкя като курортна и туристическа дестинация! Вярно на традициите, училището гледа напред към модерността и се съобразява с новите тенденции. Пожелавам здраве, сили и целеустременост на целия Ви екип и Ви благодаря, че давате перспектива на толкова много млади хора.”
         Следваха още поздрави от  Двореца на децата, от Обществения съвет, от Ученическия съвет, след което Рангел Марков връчи плакети на личности, свързани с училището за приноса им към неговото развитие.  
         Празникът продължи с изпълнения на млади таланти от Двореца на децата, водени от Иван Апостолов.  Техните песни и танци докоснаха сърцата и оставиха надежда, че с творци като тях България има бъдеще. Програмата завърши с песенното момиче на Банкя Поли Паскова.
         Коктейлът, даден след това, бе илюстрация и на кулинарните умения на възпитанците на гимназията.
        Петдесет години история на ПГТ “Алеко Константинов” е ново начало, което ще надгражда и носи в себе си опита и зрелостта на изминалите десетилетия.

Поздрав от кмета на Банкя


 

Сайтът е изработен с финансовата подкрепата на Столична община, програма „Европейски проекти и развите на гражданското общество”, 2009
Фондация "Устои" съвместно с Район Банкя
Проект "Оптимизация на управлението на район Банкя в съответствие с европейските изисквания и добри практики"
© 2009 Столична община - район БАНКЯ. Всички права запазени.
Дизайн: АРТЕМАКС