Новини
На добър час, скъпи деца, в новия дом!

            Днешният ден ще бъде запомнен с доброто, което се случва в живота на 53 семейства от Банкя. Днес бе извършен водосвет и откриване на разширението на Детска градина  „Изворче”  с две групи в Синия корпус на 78 СУ „Христо Смирненски”. На събитието присъства цялото ръководство на район „Банкя” – кметът Рангел Марков и заместниците му Пламен Симеонов и инж. Николай Димитров, секретарят Силвия Бонева, главният инженер Асен Георгиев, служители от района, представители на фирмата строител „Вълкострой”, довела до успешен край начинанието, родители.
           Директорката Милена Джолева поздрави гостите, след което свещенослужтелите в местния храм отец Василий Топузлиев и Петър Василев извършиха водосвет.  В края му отец Василий пожела децата, обитаващи този дом, да станат добри граждани и добри християни. Кметът Рангел Марков разказа предисторията на сбъдването на това желание на много родители – децата им да раснат в детската градина в Банкя. Воля и инат, когато се появили трудностите, са били основните движещи сили на него и колектива му, за да се постигне целта. Той изказа благодарност към столичния кмет Йорданка Фандъкова, от една дума разбрала важността и необходимостта от този проект.
            Последваха забележителни изпълнения на стихове и песни на прелестните малчугани. Дария, Крис и Мариян изпълниха „Легенда за Банкя”. Прозвучаха и песни за Банкя, достойни за химн на града. Литературната основа на творбите е на Любка Миланова и Магдаленка Ганчева, две преподавателки, посветили най-хубавите години от живота си  да възпитават и образоват поколения банчани.
А ето какво сподели накрая за страницата на района директорката Милена Джолева:  „Важно е, че тези деца ще останат в Банкя, ще дишат въздуха на Банкя, и може да се случи и един естествен и плавен преход към преминаването им в по-горна степен на обучение в 78 СУ „Христо Смирненски”, където има прекрасна материална база, и  предстои разкриването на паралелка, свързана с със спецификата на курорта Банкя с минералната й вода. Така че хоризонтът на живота още от детската градина на тези 53 деца ще е отворен към тяхното бъдеще. 53 семейства вече могат да планират живота си по нов начин, тъй като важен проблем за семейството е решен.
                Благодаря на всички за приноса, на всеки един поотделно този проект да се случи, благодаря за разбирането на важността на проблема, Благодаря на г-н Марков за вдъхновилата го идея. Благодаря на хората, осигурили финансовия ресурс, без който и най-блестящата идея се обезсмисля. Благодаря на строителите за темповете и качеството на тяхната работа. Благодаря на колектива на детската градина за това, че споделяхме вълненията си по време на целия процес по изграждане на разширението.
               И ако трябва да говоря в символи, то това разширение неминуемо води до разширяване на нашите сърца, които ще поберат още 53 чифта чисти детски очи, жадни да опознават този свят, такъв, какъвто ще им го представяме ние.”

В новия дом за обща снимка


Сайтът е изработен с финансовата подкрепата на Столична община, програма „Европейски проекти и развите на гражданското общество”, 2009
Фондация "Устои" съвместно с Район Банкя
Проект "Оптимизация на управлението на район Банкя в съответствие с европейските изисквания и добри практики"
© 2009 Столична община - район БАНКЯ. Всички права запазени.
Дизайн: АРТЕМАКС