Новини
Честит Йордановден, честито Богоявление, честито Просвещение!

       На третия по значимост християнски празник, Йордановден, днес в местния храм „Свети Кирик и Юлита” бе отслужена Празнична Света Литургия от отец Василий Топузлиев, след която бе извършено освещаване на водата от тримата свещенослужители в храма  - отец Милко, отец Василий и отец Петър. Богоявленската вода, която десетки миряни успяха да си налеят и да занесат по домовете си, е с изключително силно въздействие. Тя се пие само на  гладно и в нея не се долива вода, счита се, че силата й е подобна на тази на причастието. С нея се поръсва дома без санитарните помещения и в продължение на една година до следващото Богоявление се отпива по глътка при нужда – силен страх, болест и пр.
          Празникът се нарича Богоявление, защото единствено тогава Бог се проявява в трите си лица – Отец/гласът му/, Син/Иисус Христос/ и Свети Дух/гълъбът/. Когато Иисус Христос отива при река Йордан да извърши покайното потапяне във водите на реката, макар че той няма никакъв грях, от небето се чува гласът на Бога: „Това е моят възлюблен син. В него е моето благоволение. Него слушайте”. Излита гълъб – символ на Светия Дух.
         И ето че вече 2020 години църквата ни учи как да слушаме този глас. Простичко, но мъдро днес го изрече в проповедта си отец Василий. Той посъветва миряните, когато имат някакъв житейски проблем, да се замислят как би постъпил на тяхно място Иисус Христос. И както сами се досещаме, това е много трудно изпълнимо, но  не невъзможно.
        С тези думи нека се настроим и за утрешния хубав празник Ивановден, в който почитаме паметта на най-великия, роден от жена – Йоан Кръстител. И нека не забравяме, че светостта и светците не са достояние само на миналите времена. Към святост може да се стреми и днес - човекът на 21-ия век. Всъщност докато има свети хора по тази земя ще я има и нея.
        Честит празник на всички именици – днешни и утрешни! Тук публикуваме една прекрасна снимка на нашия храм, един от най-красивите в България. Снимката е на Симеон Кръстев.

Храм "Свети Кирик и Юлита" отвътре. Снимка Симеон Кръстев

Освещаването на водатаСайтът е изработен с финансовата подкрепата на Столична община, програма „Европейски проекти и развите на гражданското общество”, 2009
Фондация "Устои" съвместно с Район Банкя
Проект "Оптимизация на управлението на район Банкя в съответствие с европейските изисквания и добри практики"
© 2009 Столична община - район БАНКЯ. Всички права запазени.
Дизайн: АРТЕМАКС