Новини
Големият театър дойде в Банкя

            Днес в Актовата зала на 78 СУ „Христо Смирненски” се състоя генерална репетиция на спектакъла „Последната нощ на Сократ”  по Стефан Цанев. Премиерата на тази пиеса е на 16 януари 2020г. в Шуменския драматичен театър. Причината генералната репетиция да се  състои на най-голямата сцена в Банкя, е, че режисьор на спектакъла е нашият съгражданин актьорът и депутат Евгени Будинов. В ролята на Сократ  вълнува с одухотвореното си присъствие актьорът Филип Аврамов. В образа на пазача се превъплъщава по един неповторим начин Валентин Танев. Ксантипа, жената на Сократ, е актьорското предизвикателство за Милена Аврамова, сляла в себе си мъдростта на текста с вродената си женската мъдрост и интуиция.  Ролята на мечтаната жена -  Мирто е поверена на Кристина Константинова.
             Авторът на творбата, големият български писател Стефан Цанев, присъства на генералната репетиция, която направи дълбоко впечатление на публиката – ученици и хора от Банкя.  Заместник-кметът по културата на Банкя Пламен Симеонов, в разговор преди репетицията, накратко запозна авторът на пиесата с някои факти от миналото на курорта ни и му подари книга за Банкя, за да почувства още по-близък града, в който е израсла неговата съпруга Доротея Тончева.
              Ръководителката на ТС „Смехурко” Цвете Лазарова, чийто възпитаник е Евгени Будинов бе на пулта за музикалното озвучаване. Тя също така има отношение към избора на пиесата за втората режисьорска изява на талантливия си ученик.
             Темите за странните трансформации в живота, от палач в жертва и от жертва в палач, за това, че една държава започва да загива, когато престане да различава, кой е добър и кой лош, за  заразяващата сила на идеите и тяхната миграция през вековете, за истината на индивида и мнозинството, за времето като най-ценен ресурс, за балканските ни нрави и мегаломански залитания, за войната и мира, са само част от проблематиката, засегната в спектакъла, който предизвиква смях и размисъл и сигурно ще заслужи  своя успех не само в Шумен.
               На добър час на Евгени Будинов и на актьорския му екип!

Сцена от спектакъла

Пламен Симеонов рзговаря със Стефан Цанев за Банкя

Евгени Будинов въвежда в атмосферата на спектакълаСайтът е изработен с финансовата подкрепата на Столична община, програма „Европейски проекти и развите на гражданското общество”, 2009
Фондация "Устои" съвместно с Район Банкя
Проект "Оптимизация на управлението на район Банкя в съответствие с европейските изисквания и добри практики"
© 2009 Столична община - район БАНКЯ. Всички права запазени.
Дизайн: АРТЕМАКС