Новини
Честит Антоновден! Стара икона грее в нов проскинитарий

           Вероятно мнозина днес, на Антоновден, ще посетят местния храм
 „Свети Кирик и Юлита” да почетат паметта на светеца и да се помолят. Повечето посетители в храма почти не забелязваха старата икона на покровителите на града ни, вдясно от олтара  пред клироса, където пеят свещениците. Само запознатите пред нея прошепваха молитвени слова.
           От няколко дни тази икона има красива дървена поставка, наречена проскинитарий. Над три месеца дърворезбарят  Валентин Омайски работи над своето произведение по поръка на анонимен дарител и сега вече най-голямата църква в Банкя, за която се счита и, че е една от най-красивите в България, има още по-впечатляващ вид.
            А историята на тази икона е вълнуваща.
            Тя е подарена през1887 година на старата църква в село Банка от майор Блъсков, сподвижник на популярния в Банкя майор Коста Паница. В разказа си ”Утро в Банки” бащата на съвременната българска литература Иван Вазов споменава старата църковка, която дреме под клоните на дъбовете с неопределен облик и иконите в нея. Вероятно е визирал и тази икона, дарена от майор Блъсков.
             Кой е майор Блъсков? Андрей Райков Блъсков е опълченец-поборник, български офицер, който се издига до ранг генерал-майор, командир на 5-ти Пехотен Дунавски полк през Сръбско-българската война (1885). Той е роден в Шумен и е син на възрожденския учител Райко Блъсков и  брат на писателя Илия Блъсков, автор на пиесите „Изгубена Станка”, „Злочеста Кръстинка”, „Пиян баща убиец на децата си”. Популярността на писателя  на времето е била подобна на тази на Васил Друмев и Любен Каравелов. В повестта „Немили-недраги” на Иван Вазов хъшовете поставят „Изгубена Станка”. Сцената с театъра е пълна с хумор и драматизъм и оттук идва нейната популярност.
            Още един щрих към историята на Банкя. С нея е свързана биографията на фамилията Блъскови. А какво остава за нас, съвременниците. Старата икона с новия проскинитарий пред клироса ще служат за още по-голямо вдъхновение на пеещите в храма и така още по-всеотдайно „с една уста и едно сърце” ще славят Бога.
Иконата в новия прискинитарий

Храмът "Свети Кирик и Юлита" в Банкя
Сайтът е изработен с финансовата подкрепата на Столична община, програма „Европейски проекти и развите на гражданското общество”, 2009
Фондация "Устои" съвместно с Район Банкя
Проект "Оптимизация на управлението на район Банкя в съответствие с европейските изисквания и добри практики"
© 2009 Столична община - район БАНКЯ. Всички права запазени.
Дизайн: АРТЕМАКС