Новини
Природата едно взима, друго дава

      Мнозина жители и гости на Банкя се питат защо не се отстраняват падналите дървета около „Пътеката на здравето”. Своевременно се отстраняват тези, които  са надвиснали над Алеята и създават предпоставки за инциденти. Екологичната политика на общината обаче  е да се съхранява природата в нейния автентичен вид. Пътеката се вие през подстъпите на  Люлин планина, а не през парк, белязан с култивиращата дейност на човека. Стремежът е всичко да бъде в естественото му състояния. Така не се нарушава екологичното равновесие, което предполага и процеси на гниене. Падналите дървета са дом и хранителна среда на много видове организми, необходими за биоразнообразието на системата. А това е свързано и с уникалния въздух на Банкя.
      Разбираме сантимента на хората, като виждат полегналите дървета, изправени някога в тяхната младост. Но времената се менят. Там, където някога бяха ливади, понеже пасяха крави, кози и овци, днес растат шипкови храсти. Така е и по пътя между Градоман и Михайлово. До Михайловския  язовир се преминава през шпалир от шипкови храсти, обсипани с цвят пролет, есен – отрупани с шипки. Природата взима едно, друго дава.
         А шипката е много ценен плод…

                                                                                  По пътеката

Свежа и под скрежа/Снимка отец Петър Василев от местния храм "Свети Кирик и Юлита"
Сайтът е изработен с финансовата подкрепата на Столична община, програма „Европейски проекти и развите на гражданското общество”, 2009
Фондация "Устои" съвместно с Район Банкя
Проект "Оптимизация на управлението на район Банкя в съответствие с европейските изисквания и добри практики"
© 2009 Столична община - район БАНКЯ. Всички права запазени.
Дизайн: АРТЕМАКС