Новини
Уроците на Алеко Константинов

        Навършиха се 157 години от рождението на писателя Алеко Константинов и по този повод учениците от ПГТ „Алеко Константинов” подготвиха открит интерактивен урок под ръководството на преподавателката Ваня Харизанова. Пътеписът „До Чикаго и назад” и цикълът фейлетони „Бай Ганьо” бяха литературната основа на часа. Преживяванията на Щастливеца в Париж, Ню Йорк и Чикаго бяха визуализирани и с табла, подготвени  от възпитаниците на гимназията. Музика, слово, визуализации, театър – всичко бе преплетено в урока, призван да разкрие вътрешния свят на един творец, наричан Щастливеца, за когото се каза, че умее да е щастлив и в своето нещастие и чийто девиз е „Свобода, честност, любов”.
        Подходът в този урок бе издържан в съвременните тенденции – обучение чрез преживяване. Вероятно учениците няма да забравят преживяванията на Алеко край Ниагарския водопад и изводите от поведението на Бай Ганьо, материализирал се в образа на техен съученик. И те като българи имат нужда да сложат в ред в душите си отношението към този национален герой, превърнат в архетип, символ на малокултурие, граничещо с арогантност, но пък изпълнен с жизнеността, енергията, предприемчивостта на българина, подтискани в годините на робството.
         След края на часа учениците и преподавателката бяха поздравени от директора Димитринка Колева, която сподели, че е щастлива да бъде директор на учебно заведение с патрон Алеко Константинов.  Александра Александрова от районна администрация поздрави младежите и ги успокои, че всеки народ си има своя Бай Ганьо, въпросът е да се поучим от неговите отрицателни черти и да бъдем по-малко байганьовци.

В урока на Алеко Константинов

Александра Александрова поздравява

Сайтът е изработен с финансовата подкрепата на Столична община, програма „Европейски проекти и развите на гражданското общество”, 2009
Фондация "Устои" съвместно с Район Банкя
Проект "Оптимизация на управлението на район Банкя в съответствие с европейските изисквания и добри практики"
© 2009 Столична община - район БАНКЯ. Всички права запазени.
Дизайн: АРТЕМАКС