Новини
Честит Ден на книгата!

        На този ден, 23 април 1616 година, Шекспир и Сервантес са се преселили в небесните селения да покажат на Твореца как с мисълта си са се превърнали в негови съработници – творци на художествени светове. Ето защо през 1995 година този ден   е обявен за  Ден на книгата и авторското право.
           Днес го отбелязваме във време, в което книгата на Живота ни демонстрира, че нещата първо се случват в света на идеите, на мисълта, в умовете ни и след това се материализират. Днес особено силно, а някои дори болезнено, откриват прогностичната способност на твореца. Оказва се, че мислите ни не са безобидно нещо. И вероятно светът се докара до това положение от своето разтрояване на мисли, думи и дела. 
          Банкя има своя принос към този ден н. В последните няколко години местни творци издадоха свои книги. Бял свят видяха книгите „Банкя – историята на един курорт” - издание на район „Банкя”, „Автентичните гласове на Банкя” на Румяна Николова, „Откраднати мигове” на Станислав Милев, „Подир Синята птица на мечтите” на Мария Божилова, „Многопосочни мисли” на Йордан Спасов, „Душата ми е струна”, Музикална терапия „Еделвайс”, История на музиката „Феникс” на Атанас Димов, „Житейски страници” и „Пътешествия на чувства” на Цвета Велинова.
          Книги не само се раждат в Банкя, но и неродените тук я обичат. Доказателство за това се честите гостувания по празнични поводи на Библиобуса на Столична библиотека, с който те пристигат в нашия град. Думата библиотека е свързана с думата Библия  - Книгата на книгите. Една стара мисъл обяснява връзката между двете думи: „Човек през живота си трябва да прочете една-единствена книга, но за да разбере коя е тя, трябва да прочете хиляди”.
          Днес би трябвало да празнуват и в трезорите на местната духовност –библиотеките в НЧ „Отец Паисий -1928”Банкя, и в НЧ „Светлина-1927 Вердикал”, но за първи път от създаването им през Възраждането, читалищните библиотеки в България са затворени по причина на пандемия и то толкова дълго време.
          И все пак работата на библиотекарката Зоя Велкова в местната библиотека не е замряла напълно. Тя дава консултации и прави справки, като отговаря на  имейла otec_paisiyb@dir.bg.
Имейлът на библиотеката в читалището на Вердикал е svetlina2002@abv.bg
           Библиотеката в НЧ „Отец Паисий” разполага със 17  469 книги от всички сфери на знанието. През 2018 година библиотеката спечели  една по-значителна сума по проекта „Българските библиотеки – съвременни центрове за четене и информираност” към Министерството на културата, по който повече от десетилетия ежегодно обогатява библиотечния си фонд. Средствата позволиха да се закупят много детски книги, сред които книги-дневници, енциклопедии с „капачета” – доволно интересни за децата и особено занимателни за тях.
           И трябва като общество да сме особено бдителни какво се предлага на нашите деца, защото Животът ни учи, че това, което четем днес, утре може да е нашата реалност.

Царството на книгитеСайтът е изработен с финансовата подкрепата на Столична община, програма „Европейски проекти и развите на гражданското общество”, 2009
Фондация "Устои" съвместно с Район Банкя
Проект "Оптимизация на управлението на район Банкя в съответствие с европейските изисквания и добри практики"
© 2009 Столична община - район БАНКЯ. Всички права запазени.
Дизайн: АРТЕМАКС