Новини
Метаморфозата на едно сметище

      Как едно сметище може да еволюира до градинка: Така става, когато безотговорността срещне мисълта и ръката на добър стопанин. Това се получи в село Иваняне, където, за да се заличи една язва от образувало се нерегламентирано сметище, кметът Евелина Янкова, заедно със Столичния инспекторат организираха насипването на сметището с пръст. Тя бе докарана от фирмите „Марси Агро” и „Калория ВАК”, които разстлаха земята и придадоха култивиран вид на бившето сметище.
       Пълен синхрон се получи и с гражданите, които дариха цветя, насаждения и труд. И ако мислите, че това е еднократен акт – не, не е. Появиха се доброволци и за поливането и последващите грижи за растенията.
      Тук имаме среща с добро от втора степен. Не просто бяха елиминирани действията на недобросъвестни хора, но се случи една трансформация от грозно към красиво за радост на очите и поука на душите.
       Хубаво е, че тази новина излиза днес в деня на храмовия празник на църквата на  село Иваняне „Св. Св. Кирил и Методий”. На литургията днес присъстваха жители на селото и кметът Евелина Янкова. Будни хора като иванянци неслучайно имат в живота си примера на равноапостолните братя – темелите на българското пробуждане, довели до възраждане на народностното самосъзнание.
       А такова се иска и да насадиш едно цвете на мястото на бунище!
       В близко бъдеще ще ви направим свидетели и на други подобни метаморфози в село Иваняне.

Нов живот върху старото сметище

Цветя край паметника

        Сайтът е изработен с финансовата подкрепата на Столична община, програма „Европейски проекти и развите на гражданското общество”, 2009
Фондация "Устои" съвместно с Район Банкя
Проект "Оптимизация на управлението на район Банкя в съответствие с европейските изисквания и добри практики"
© 2009 Столична община - район БАНКЯ. Всички права запазени.
Дизайн: АРТЕМАКС