Новини
Празник на възродения народ!

          Днес е един особено скъп за всяко българско сърце празник 24 май – Празникът на буквите, писмеността, на славянската духовност, проводник на която става делото на  светите братя Кирил и Методий. Фактът, че българските първоучители са канонизирани за светци сам по себе си е красноречив и говори за светостта на нашата азбука и че тя ще пребъде докато свят светува.
          Последните месеци подложиха на изпитание способността ни да се приспособяваме към неочаквани обрати  и ние показахме, че независимо от мнението ни за самите себе си, не сме загубили инстинкта за самосъхранение и гъвкавостта си. В условията на пандемия нашите ученици бързо превключиха на онлайн обучение и бе спасена учебната година. Благодаря на учителите, които смело се адаптираха и създадоха необходимата организация на учебния процес.
         Българската писменост и духовност е била и ще бъде винаги сигурната котва в бурното историческо море. Тя е част от националната памет и вероятно и на това се дължи фактът, че България е единствената европейска страна запазила името си от своето създаване до днес.
С особена сила чувстваме празника в Банкя, защото когато писмеността и буквите срещнат Духа на нашия град се раждат творби и културни явления в областта на словото, музиката, танца,  изобразителното и приложното изкуство, актьорско майсторство  - гордост за всеки един народ. Богатият, интензивен културен живот в Банкя, особено последните години, ни дава основание достойно да празнуваме Деня на просветата, културата и духовността. След известно затишие и на културния фронт, в Банкя предстои време на възраждане и създаване на нови културни акценти, съобразени с новите реалности.
В заключение бих искал да се върна към Началото, а в началото бе словото…В началото братя Кирил и Методий сътвориха глаголицата. А тя не е механично струпване на знаци. Тя има своето дълбоко послание. Преведена на съвременен  език глаголицата звучи така: „Помни буквите, учи да говориш! Добре е да живееш здраво на земята! Защото както хора мислите, наша е той опора. Изричай словото твърдо! Нагоре всеки да лети! Върви! Избягвай червея! Покорявай висотите! Ти мъж, ти юноша, вие хора! Човече! С ум и разум! Във вярна посока и с ясно съзнание! Напред! Слава!“.
             Като честитя  на всички свои съграждани предстоящия празник, им желая здраве, радост и нови висоти в полетите на Духа.
            Честит празник!

Рангел Марков
Кмет на район "Банкя"

Рангел Марков


Сайтът е изработен с финансовата подкрепата на Столична община, програма „Европейски проекти и развите на гражданското общество”, 2009
Фондация "Устои" съвместно с Район Банкя
Проект "Оптимизация на управлението на район Банкя в съответствие с европейските изисквания и добри практики"
© 2009 Столична община - район БАНКЯ. Всички права запазени.
Дизайн: АРТЕМАКС