Новини
Нови корони на дърветата

         Преди дни социалната мрежа повиши напрежението си по повод резитбата на дървета в Банкя. Бихме искали да успокоим загрижените, но явно неинформирани  хора, че изрязването короните на дървета в определен период от тяхното развитие е световно установена практика. Така се удължава животът на дървото. Само за няколко години дърветата се сдобиват с нова, свежа, добре оформена корона.
        Преди години банчани преживяха своя стрес, след като видяха на улица „Княз Борис” подрязани по същия начин дървета. Сега на снимките можете да видите колко красиви корони са развили те. Видяха го и жителите на град Банкя и се успокоиха за зеленото злато на своя град.
      Няма място за притеснение и за розовоцъфтящите японски вишни, които красят улица „Г. С. Раковски”. Те   са засадени с необходимото отстояния между тях, коментира ландшафният дизайнер на района Веселинка Петрова. Само от 2018 година в Банкя са засадени над 500 дървета - кедри ликвидамбър, явор, липи, брези, японска вишна, пауловния, китайски мехурник, веймутов бор, червен дъб и други видове. Засаждат се цели горички като тази в Куков дол.
       Банкя отдавна е доказала, че е добър стопанин на зеленото си богатство, което не се нуждае от  спасяване отвън, защото грижата за него е повседневна и професионална. Напротив, спасяват ни зелените пазви на Банкя.

Дървета с нови корони на улица "Княз Борис Първи"

Сега на ул "Г.С. Раковски" - след време короните ще бъдат като тези по-гореСайтът е изработен с финансовата подкрепата на Столична община, програма „Европейски проекти и развите на гражданското общество”, 2009
Фондация "Устои" съвместно с Район Банкя
Проект "Оптимизация на управлението на район Банкя в съответствие с европейските изисквания и добри практики"
© 2009 Столична община - район БАНКЯ. Всички права запазени.
Дизайн: АРТЕМАКС