Новини
Всички светии закрилят Банкя и квартал Вердикал

      „Светостта е възможна и за хората, живеещи днес на земята”.С това послание отец Петър Василев започна своята проповед, след Празничната Света Литургия, която отслужи по повод храмовия празник на църквата в квартал Вердикал „Вси Светии”.
           Знаменателно е, че най-старата църква в Банкя, носи името на всички светии. Цялото Небе закриля града ни и неговите хора. И днес бе хубав повод, да отправим благодарност към него.
             Затова и жители на квартала се събраха рано, рано в двора с прясно окосена трева и разцъфтял бял розов храст.  
            След вълнуващата служба отец Петър Василев извърши водосвет и освещаване на хлябовете и вкусния курбан, раздаден по традиция за здраве.
           Добре е да познаваме историята на храма и, доколкото я имаме съхранена, ви я предлагаме тук:
         „Старинната църква в кв. Вердикал "Всех Светих" е най-старият християнски храм в района на Банкя и в нея са се черкували всички околни села. Счита се, че е построен веднага след Боянската църква (Х-ХІ в.). Но сградата е характерен образец на култова архитектура от XVII в. в Западна България.  Стените са с масивен градеж – около 1 м. дебелина. За храма се знае, че е обновен през Възраждането, от един нaдпис на царските двери се чете: "1852 ктиторьi Младен Алексо, Атанасъ па....".
             След Освобождението е преосветена от Екзарх Йосиф, в присъствието на княз Александър Батенберг. А в двора на църквата, опрени до камбанарията, се намират два каменни кръста, по които не личат никакви имена, но се предполага че са на служители от църквата. В интериора на църквата има иконостас, декориран с живопис и  частична резба – „Венчилката”. Датира от 1382 год., ако се съди по надписа при Разпятието. Единствената икона запазена от времето преди реставрацията е иконата „Божия Мати”. В регистъра на царските икони са и „Богородица Елеуса”, „Христос Вседържител”, „Йоан Предтеча” и „Св. Неделя”.

Потирът, изнесен от отец Петър


Тронът сияе...

Освещаване на вкусния курбанСайтът е изработен с финансовата подкрепата на Столична община, програма „Европейски проекти и развите на гражданското общество”, 2009
Фондация "Устои" съвместно с Район Банкя
Проект "Оптимизация на управлението на район Банкя в съответствие с европейските изисквания и добри практики"
© 2009 Столична община - район БАНКЯ. Всички права запазени.
Дизайн: АРТЕМАКС