Новини
Днес е рождество на свети Йоан Кръстител – Еньовден

         Днес православната ни църква отбелязва  рождения ден на свети  Йоан -  Предтеча и Кръстител Господен. За него се казва, че е най-великият измежду родените от жени -  от майка Елисавета и баща Захарий – свещеник. Той е наречен Предтеча, защото предизвестява на юдеите идването на Иисус Христос и необходимостта от покаяние за греховете човешки. Той пръв започва да ги покръства във водите на река Йордан и от там е получил името Кръстител. Обезглавен е от цар Ирод, по желание на доведената му дъщеря Саломе, защото разобличава царя за разпътния му живот.
         На този ден се счита, че билките имат най-голяма сила. Затова още наричат свети Йоан Иван Бильобер. Рано,  преди изгрев слънце хората берат билки и особено еньовче, с които са свързани множеството народни обичаи на този ден. Интересното е, че на Еньовден, в началото на лятото, слънцето поема към… зимата. Според поверието на този ден слънцето се изкъпва в реката или морето, то играе и поема своя обратен път към зимата. Затова казват, че св. Еньо си облича девет кожуха и отива да моли Бог да доведе зимата.
           А ние още не сме се нарадвали на лятото, което може да ни даде прекрасни усещания в околностите на Банкя, така богата на лековити билки. Не случайно ние сме дали на България ароматния чай от билки „Банкя”. Меда на Банкя също е тъй дъхав, поради обилието от билки в района на Банкя и Люлин планина.
       Има нещо в самата земя и климата на Банкя, което прави билките ни неповторими, както и всичко, което расте върху тази земя. Доказателство са и писаните думи не на кой да е, а на самия патриарх на българската литература Иван Вазов. В едно писмо до любимата си Евгения Марс, той споделя, че хлябът тук е тъй вкусен, какъвто никъде не е ял, а квасеното кисело мляко е безподобно.
      На този ден имен ден празнуват много хора, да им е честит, да са здрави и закриляни от свети Йоан!

Сайтът е изработен с финансовата подкрепата на Столична община, програма „Европейски проекти и развите на гражданското общество”, 2009
Фондация "Устои" съвместно с Район Банкя
Проект "Оптимизация на управлението на район Банкя в съответствие с европейските изисквания и добри практики"
© 2009 Столична община - район БАНКЯ. Всички права запазени.
Дизайн: АРТЕМАКС