Новини
Розата на д-р Станишев

       Преди години бе нашумяла една пиеса на Драгомир Асенов „Рози за доктор Шомов”. Отсега нататък в Банкя ще се говори за Розата на д-р Станишев. Розата е изработващата се в момента дървопластика в началото на пешеходната зона, а д-р  Александър Станишев е наш съгражданин, който направи благородния дарителски жест да финансира извайването на  едно дърво, което да се превърне в  дървопластика. В момента то се прави и неговият ваятел в едно изсъхнало дърво видя дълбок потенциал и разкри цялата му вълнуваща красота, изкристализирала в роза.
      Роза - такова е желанието  на дарителя и е добре, защото царицата на цветята по особен начин се свързва с нашия град. Преди време той е бил известен като градът на стоте хиляди рози. Розата обича, Банкя, тя добре се е климатизирала тук, за което говорят и безбройните розови насаждения в дворовете на добрите стопани в курорта.
      От друга страна тук е царството на дивите рози – цъфналите шипкови храсти, които са се наредили в шпалир по протежение на пътя между Градоман и Михайлово и изкушават да наречем този път „Алеята на дивите рози”. Цъфналите диви рози наесен се превръщат в безценни шипкови плодове. За една такава есенна дива роза, покрита с шипки пише по един неповторим магико-реалистичен начин мъдрецът писател Йордан Радичков в разказа си „Шипков храст”. Разказът му е писан в Банкя и за Банкя и е вълнуващо произведение  от средата на 80-те  години на миналия век.
       Каквито и да са били подбудите д-р Александър Станишев да избере тъкмо роза за пластика на това дърво, тя прекрасно се вписва в атмосферата на Банкя и на нейните дадености. И така дивите рози край Банкя в един опитомен вариант ще присъстват в самия център на курорта.  А и нали България е страната на розите. А нали и Малкият принц си имаше своя роза.
         Розата на д-р Станишев ще разнася аромата на една изискана и по-красива градска средата, в която и самата красота ще лекува душите. Тя ще ухае и на доброта  и човечност, дошли от щедрия дарителски жест на д-р Александър Станишев. 
          Благодарим!

Тя ще става още по-хубава

Сайтът е изработен с финансовата подкрепата на Столична община, програма „Европейски проекти и развите на гражданското общество”, 2009
Фондация "Устои" съвместно с Район Банкя
Проект "Оптимизация на управлението на район Банкя в съответствие с европейските изисквания и добри практики"
© 2009 Столична община - район БАНКЯ. Всички права запазени.
Дизайн: АРТЕМАКС