Новини
С нова паралелка по балнеология курортът Банкя подготвя своето бъдеще

        С някаква по-особена радост започна тази нова учебна година в 78. СУ „Христо Смирненски”. Закопнели за лични срещи деца и родители изпълниха двора  на училището. Особено бе това начало поради известната непредвидимост на здравната обстановка в България и света. Независимо от това обаче вълненията на първокласниците си останаха паметни за цял живот, както по традиция се случва на този ден.
       Свидетели на радостни сълзи бяха и официалните лица, посрещнати от директора Димитрийка Герасимова  -  кметът на Банкя Рангел Марков, представителят на МОН Камелия Колева, общинският съветник Анна Стойкова, отец Василий Топузлиев от местния храм „Свети Кирик и Юлита”, Лидия Станоева от отдела по образованието към районната администрация.
       След официалната церемония по вдигането на националния флаг и посрещане знамето на училището последваха вдъхновяващите слова на директора на училището Д. Герасимова, която пожела на учениците да са амбициозни, а на бъдещите зрелостници да носят винаги Банкя в сърцата си. „Заедно можем!” - припомни директорката думите си, с които бе поела миналата година този пост, сега вече тя ги трансформира в: „Ние доказахме, че можем!”. Чудесна е тази вяра в собствените сили. Тя ще е нужна и в задаващата се 2020-2021 учебна година.
         В своите приветствени думи кметът на Банкя Рангел Марков подчерта с бащинска загриженост необходимостта от взискателност, с която учениците трябва да се отнасят  към себе си и близките си в тази епидемична ситуация. С вълнение сподели с присъстващите радостта и задоволството си, че за първи път в училище се разкрива нова паралелка, в която ще се обучават специалисти, нужни след отварянето на Голямата балнеолечебница. В нея децата ще завършват средното си образование, ще получават занаят и чрез нея ще си намират работа в Банкя. С най-топло чувство кметът изказа благодарност по адрес на Министерството на образованието и науката и лично на министър Красимир Вълчев, направили възможно това съобразяване с нуждите на курорта.  На директорката Димитрийка Герасимова Рангел Марков пожела да е изпълнена все с  този нестихващ ентусиазъм и така обвърза словото си с неговото начало – както успешно се  започва тази година, така успешно да бъде завършена.
        Камелия Колева, представител на МОН, даде един много поетичен завършек на официалните слова, като наведе мислите на присъстващите към детските усмивки, с които е пълен всеки 15 септември. Като не пропусна да припомни, че училището е вече на 130 години, тя отбеляза, че тази история е написана от такива усмивки.
       Накрая с трогателна самоувереност малчугани в стихове „заплашиха” буквите и цифрите да се пазят, че идат първокласниците. И наистина след като директорката лисна пред тях менчето с вода по стар български обичай, те първи с трепетна плахост прекрачиха прага на родното училище, благословени и от молитвените думи, произнесени по-рано от отец Василий: „Бог да благослови труда и усилията ви!”
       На добър час, малки и големи ученици!         
      А в училището на Живота няма ден ваканция…!

От тази година Банкя подготвя своето бъдеще като инвестира в образованието на специалисти по балнеологияСайтът е изработен с финансовата подкрепата на Столична община, програма „Европейски проекти и развите на гражданското общество”, 2009
Фондация "Устои" съвместно с Район Банкя
Проект "Оптимизация на управлението на район Банкя в съответствие с европейските изисквания и добри практики"
© 2009 Столична община - район БАНКЯ. Всички права запазени.