Новини
ИНИЦИАТИВА ЗА ПОЧИСТВАНЕ В КВ. ВЕРДИКАЛ

       По предложение на граждани, Район „Банкя“ организира обществена инициатива за почистване района около моста към църквата в кв. Вердикал. Еко акцията ще бъде на 10 април, събота, от 10:30 до 13:00 ч. Район „Банкя” ще осигури чували, работни ръкавици, щипки за отпадъци и други необходими инструменти.  В нея са поканени да се включат всички, които искат да дадат личния си добър пример в борбата на цялото ни общество срещу безразборното замърсяване с битови отпадъци.
       Идеята дойде от учителката и многодетна майка – презвитера Йоанна Василева, която е активен гражданин и инициатор на множество обществени акции.
          Кметът на Банкя Рангел Марков, заедно със своя екип, съвместно със Звеното по почистването и със Столичен инспекторат – Район „Банкя“, застават зад инициативата не само логистично, но и с реалното си участие.
    „Много е важен личният пример и това да внушим на своите деца, че боклукът трябва да се изхвърля само на регламентираните места – не в реката, не в полето, не в природата. Ако с общите усилия на цялото ни общество не се погрижим да се преустанови тази порочна практика, която ни връща в едни по-нецивилизовани времена и която не само понижава качеството ни на живот, но и вреди на природата, то не се очертава в скоро време да променим средата си,“ казва кметът Рангел Марков.
          И презвитера Йоанна Василева отправя своето емоционално послание:  „Промяната идва от нас! Пролетното почистване на дворовете започна, а с това и превръщането на реката в сметище от недобросъвестни съседи, живеещи в близост. Скъпи съграждани, не може  само да изискваме от другите, а да не изискваме от себе си!  Реката в кв. Вердикал се е превърнала в сметище. Такава грозна гледка се открива пред вас, когато тръгнете да обикаляте покрай реката, че нямам думи да опиша възмущението си!  Затова,  съвместно с  Район „Банкя“  организираме  пролетно почистване на коритото на реката  в района около моста към църквата. Общината ще осигури чували и извозване на боклука, съвместно с инспектората. Да дадем добър пример на децата си и да не бъдем безразлични към природата!“
       Подобни казуси зачестиха в последно време на територията на Банкя и това показва от една страна, че има много съвестни и загрижени за средата си граждани, но и че има проблем. Нека подобни акции служат като добър пример с надеждата нашите деца да се възпитат в грижа и отношение към природата.

Тъжно...

Сайтът е изработен с финансовата подкрепата на Столична община, програма „Европейски проекти и развите на гражданското общество”, 2009
Фондация "Устои" съвместно с Район Банкя
Проект "Оптимизация на управлението на район Банкя в съответствие с европейските изисквания и добри практики"
© 2009 Столична община - район БАНКЯ. Всички права запазени.