Новини
Проект "Клуб "Млад турист": мама, татко и аз на поход" вдъхва любов към природата

       Днес по проект "Клуб "Млад турист": мама, татко и аз на поход" по Програмата за развитие на физическото възпитание и спорта на Столична община деца от група „Звънче” при ДГ  „Изворче” и техните родители се разходиха по „Пътеката на здравето”. С тях бяха кметът на град Банкя Рангел Марков, заместник-кметът д-р Александра Александрова, директорът на Детската градина Милена Джолева, служители от районната администрация.
        В началото на Пътеката младите туристи получиха ранички с дребни подаръчета, хранителни пордукти, мед  и вода за из път и поеха към  първото ключово място, където покрай разпъната палатка ги чакаше председателят на Туристическо дружество „Люлин” Славчо Зафиров  с още двама представители на дружеството. Доайенът на туристическото движение в Банкя запозна децата с това какво е да си турист, какво трябва да носиш в раничката, за целта онагледи беседата си с раничката на един млад турист.
        Славчо Зафиров даде ценни уроци на децата, а и на техните родители и разкри един нов свят на онези, на които радостта да си турист не е добре позната. Децата надникнаха и в приготвената за тях палатка, след което станаха свидетели на поставянето на къщичка за птици на едно дърво, огряно от слънцето. По този проект ще бъдат монтирани 20 къщички.
         След като кметът Рангел Марков благодари за изнесената от туристите беседа, всички се отправиха към следващото ключово място – при успоредките, където дойде ред на председателя на Пчеларско дружество „Акация” Михаил Михайлов да разкаже на децата за чудния свят на пчелите и значението на билките, по богатство на които България е на първо място в Европа. Рангел Марков сподели, че най-хубавият мед е от Банкя, а Михаил Михайлов оповести научен факт, според който всяка хапка на трапезата е дело на дейността на пчелите.
Денят продължи със забавни игри на открито в Детския град. Всяко дете получи грамота за участието си в проекта.

Походът започваСайтът е изработен с финансовата подкрепата на Столична община, програма „Европейски проекти и развите на гражданското общество”, 2009
Фондация "Устои" съвместно с Район Банкя
Проект "Оптимизация на управлението на район Банкя в съответствие с европейските изисквания и добри практики"
© 2009 Столична община - район БАНКЯ. Всички права запазени.