Новини
Съботни вълнения в ТПК “Жеравна” на „КООПФЕСТ” БАНКЯ

  След детските работилнички вчера, които произведоха прекрасни сувенири и украси за стена, основно събитие на „КООПФЕСТ” БАНКЯ 2021 бе демонстрационното готвене и дегустацията с Шеф Манчев. Десетки хора с увреждания, жители и гости на Банкя с интерес слушаха и наблюдаваха своя любимец от малкия екран.
      Тук бяха кметът на град Банкя Рангел Марков, заместникът му д-р Александра Александрова, заместник- председателя на НС на ТПК Божидар Станчев и разбира се, преподаватели и възпитаници на ПГТ „Алеко Константинов”, които асистираха на видния кулинар, също възпитаник на ПГТ. Шеф Манчев даде ценни напътствия за приготвянето на добра, качествена храна, като подчерта, че най-модерните тенденции са продуктите за приготвяните храни да идват  на около 50-60 км от мястото, където човек живее. Той окуражи хората да не се престарават при приготвянето на храната, а да бъдат себе си.
         Учениците трепетно следяха действията на своя кулинарен кумир, а най-щастлива от всички бе г-жа Димитринка Колева, създала този талант през времето, когато е била негова преподавателка в гимназията, на която сега е директор.
      Много симпатии и аплодисменти събра и писателят Николай Милчев и неговата книга „Разтуряй, Злато моме, магиите”. Книгата бе представена по един много емоционален и вълнуващ начин от Магдалена Абаджиева  -гл. ас. д-р в Института за български език към БАН, след което се изви опашка за личен разговор с писателя и автограф.
        Последва документалният филм „Целият гняв” и представяне на книгата „Разделеният ум” на д-р Джон Сарно, издание на издателство „Галекс”. Иван Ганчев от това издателство запозна присъстващите с естеството на книгата, в която се акцентира върху това как конфликтът между съзнателното и подсъзнателното води до психосоматични проблеми.
          Днес е ден последен за „КООПФЕСТ” БАНКЯ. Ето какво включва той:
- от 11 до 12.30 - Работилница за хора с увреждания „Шоколад“ (Шоколадова къща Станимира)
- от 13.30 до 15 ч. - мини РАЛИ за хора с увреждания – централна алея парк „Кестените“, гр. Банкя
- от 16 до 17 ч. - Демонстративен турнир по градинска табла за хора с увреждания (Асоциация по настолни игри „Средец, уважаван и любим“)
- от 17.30 до 18 ч. Награждаване на участниците във всички състезания
- от 18 до 19.30 ч. Фолклорен концерт-спектакъл
Основната цел на Фестивала е да представи способностите и таланта на хората с увреждания като основа за тяхната социална интеграция.
„КООП ФЕСТ“ се организира от Националния съюз на ТПК с подкрепата на Столична община, Район Банкя!
ЗАПОВЯДАЙТЕ ДА СЕ ЗАБАВЛЯВАМЕ ЗАЕДНО С ХОРАТА С УВРЕЖДАНИЯ!

Кметът на Банкя дава начало на демонстрационното готвене на Шеф Манчев.

Сайтът е изработен с финансовата подкрепата на Столична община, програма „Европейски проекти и развите на гражданското общество”, 2009
Фондация "Устои" съвместно с Район Банкя
Проект "Оптимизация на управлението на район Банкя в съответствие с европейските изисквания и добри практики"
© 2009 Столична община - район БАНКЯ. Всички права запазени.