Новини
Един квартал – Градоман – два събора

           Вчера, след като запали свещ и се помоли в храма на Банкя, кметът Рангел Марков се отзова на поканата на градоманци да посети възобновения им събор на празника Петдесетница и заедно с общинския съветник Анна Стойкова уважи празника на хората от Градоман.
         Друго си е да имаш два празника в годината. Така е с квартал Градоман. Вчера особено красивият квартал на Банкя отбеляза най-старият си традиционен празник, който открай време се е празнувал на рождения ден на църквата – Петдесетница, винаги в неделя, но кой знае защо местните го наричат събора на Свети Дух, който всъщност се празнува на следващия ден и винаги се пада в понеделник. Открай време на този ден, Петдесетница, градоманци се събирали  на ливадите с чудна гледка към Люлин и Стара планина и на събор като на събор- трапези, музика, сладки раздумки.
            Имаше години обаче, в които традицията бе прекъсната. След построяването на храма „Свети Георги”, хората започнаха да празнуват на Гергьовден и то не лошо – с всичките му табиети –  отслужва се Божествена Света Литургия в храма, Водосвет, освещаване на хлябове и курбан, песни от банкянското читалище.
           Но къде е текло пак ще тече, така и с празника Свети Дух. Градоманци пазят корена и родовите спомени. Спомняли се те как като деца празнували на ливадите край селото и най-инициативните, местни и по-късно заселили се, но с обич към квартала, решили да възобновят стария събор. За да осветят мястото, което кореняците помнят от детството, те издигнаха кръст, който отец Петър от храм „Свети Кирик и Юлита” освети през 2018 година и с всяка изминала година съборът става все по-многолюден. Мъжете пекат агнета, жените месят нечувано вкусни баници, всички опитват курбана, а някои и ароматния мед от  местен пчелар. А вчера оркестърът „Шопска младост” с уникална уредба, позиционирана върху… малко тракторче, размекна душите на млади и стари с изпълненията си на народни песни.
         Хубаво е когато има синергия между енергията на народа и тази на овластените от него хора. Кметът Рангел Марков, който се радваше на уважението и вниманието на градоманци, пое ангажимент да се провери дали има общински терен в местността, където хората да си направят навес и да си го благоустроят за посрещане на празника. Даде думата си и общината да се включва в празничната програма със самодейни колективи.
             Съборът имаше и благотворителна кауза, набираха се средства за прохождането на Цвети с разпродажба на детски рисунки и Анна Стойкова отнесе една такава със себе си, включвайки се за пореден път в каузите, подпомагащи прохождането на детето от Банкя.
         Напук на отчуждението между хората в световен мащаб съборите на Градоман, говорят, че обитаващите тази така живописна географска ширина се тачат и им е приятно да се събират, да общуват помежду си и нека не спираме да мислим, че Банкя и кварталите ѝ не са само един природен разкош, но и духовна територия – с хора, съхраняващи човешкото в себе си.

Рангел Марков и Анна Стойкова до знаковото място

Хората сакаш са закопнели за общуване
          
        Сайтът е изработен с финансовата подкрепата на Столична община, програма „Европейски проекти и развите на гражданското общество”, 2009
Фондация "Устои" съвместно с Район Банкя
Проект "Оптимизация на управлението на район Банкя в съответствие с европейските изисквания и добри практики"
© 2009 Столична община - район БАНКЯ. Всички права запазени.