Новини
РАЗГОВОРИ ЗА ЛИТЕРАТУРА НА "АЛЕЙНАТА" СЦЕНА В БАНКЯ

 Една нова форма на комуникация в областта на културата тази година за първи път си търси място в живота на Банкя – "Алейната" сцена в парк „Кестените” до статуята на Хигия – богинята на минералната вода и хигиената. Тази година на празниците Горешляци там е поставен малък подиум, на който се разполагат автори на книги за срещи с хора, желаещи да попаднат в атмосферата на тяхното творчество. Има места за сядане, лека и приятна музика. На фона на Голямата балнеолечебница, в сърцето на парковия разкош на Банкя текат разговори с хора на перото, хора на духа и усещането е неповторимо.
         Вчера там се проведоха няколко литературни срещи. Допълващи се и същевременно много различни, на сцената бяха представени младата Бистра Окереке и утвърдената и популярна Маргарита Петкова, която живее напоследък в Банкя. Тя заявява с чувството на истинска банчанка: „Вървете на море. На мен Банкя ми е морето”.
        Вчера на срещите с поетесите бяха и техните издатели от "Библиотека България" Ива Спиридонова и Симеон Аспарухов. Те се включиха в прочита на стиховете. И двете авторки по свой начин въздействаха на присъстващите - актрисата Бистра Окереке завладя със своята поезия в търсене на самоличност и с темата за черното и бялото. В дебютната ѝ поетическа книга се смесват светове и емоции и театърът на красотата на живеенето.
        От своя страна Маргарита Петкова показа един по-различен поетичен прочит на женското начало. Жената е видяна в двойствеността между силата, борбеността, категоричността и усещането понякога, че  е малка и крехка.
         И Бистра Окереке, и Маргарита Петкова не оставиха равнодушни и голяма част от хората, преминаващи през парка, но те дори и да не оставаха да слушат целия разговор, понасяха в себе си усещането, че на това място витае друг дух  - на непрозаични и делнични теми, на задушевна топлота, която ставаше част от духовното излъчване на Банкя.

Д-р Александра Александрова приветства гостите

Сайтът е изработен с финансовата подкрепата на Столична община, програма „Европейски проекти и развите на гражданското общество”, 2009
Фондация "Устои" съвместно с Район Банкя
Проект "Оптимизация на управлението на район Банкя в съответствие с европейските изисквания и добри практики"
© 2009 Столична община - район БАНКЯ. Всички права запазени.