Новини
Втората вечер на Горешляци в Банкя

               Втората вечер на Горешляци 2021 в Банкя ще се запомни с три акцента. Вчера на сцена „Алейна” бе представена книгата на Византи Христов „Мъдростта на народите”, в която са събрани 3 500 пословици на различни народи. На литературната среща, на която присъства и кметът на Банкя Рангел Марков, авторът сподели как се е стигнало до издаването на тази книга, принципите на подбор на мъдрословията, цитира свои любими пословици, а водещата на събитието зам.-кмет д-р Александра Александрова изтъкна, че книгата е цяло съкровище и че е хубаво да я има във всеки дом.
              В края на срещата, на която присъства и издателя Истилиян Божилов, кметът на Банкя връчи поздравителен адрес на автора. Той с удоволствие раздаде автографи на хората, пожелали да обогатят собствената си мъдрост с тази от книгата.
             След тази среща почитателите на литературата се отправиха към клуб „Дълголетие”, където тях и останалите гости ги очакваше изложба на икебана онадсловена „Лятна цветна приказка”. И наистина клубът е променен до неузнаваемост и се е превърнал в едно невероятно изящно пространство, аранжирано със символно натоварени икебани. Кметът  на Банкя и гостите на изложбата  узнаха от Мирослава Иванова за принципите на подредба на растенията в едно хармонично цяло, в което се визират небето, земята и човекът. На събитието бе разиграна и томбола за спечелване на една от икебаните след края на празниците.
              В  апотеоз на вечерта се превърна богатият фолклорен концерт „ Сърце ми се разигра” в парк „Ротонда” с водеща неотразимата актриса Димитрина Василева. Пред зажаднялата за общуване и невиртуална близост с изкуството публика се представиха Женския хор към НЧ „Отец Паисий“, танцовите клубове от Банкя „Пъстра китка”, „Пендари” и „Хопни, тропни” от Обеля.
             Но тези хора не бяха единствените зарадвани на втория ден на Горешляци. Четиридесет дълголетници от Банкя получиха поздравителни адреси от кмета Рангел Марков по повод празниците, на които по традиция в Банкя се провежда среща на дълголетниците с кмета на града. Поради епидемичната обстановка обаче тази година те не се събраха на едно място, но с този акт на внимание получиха уверението на кмета, че не са забравени и темата за дълголетието присъства винаги на тези празници.

Сайтът е изработен с финансовата подкрепата на Столична община, програма „Европейски проекти и развите на гражданското общество”, 2009
Фондация "Устои" съвместно с Район Банкя
Проект "Оптимизация на управлението на район Банкя в съответствие с европейските изисквания и добри практики"
© 2009 Столична община - район БАНКЯ. Всички права запазени.