Новини
Нова поетична звезда на небосклона на Банкя

В разгара на лятото, на 24  юли, се състоя едно събитие, ехото от което отекна и днес. В кабинета на кмета на Банкя Рангел Марков нашата съгражданка Галина Лозева получи поздравителен адрес. Поводът бе издаването и представянето на първата ѝ поетична книга „На лов за изгреви”.
        Представянето на книгата на талантливата ни съгражданка бе придружено с експониране на картини на художничката Диана Dezir, включени и в стихосбирката на Галя. А изпълненията на пианиста Милчо Спасов и хор „Планинарска песен” внесоха една неповторима, завладяваща атмосфера.
        Галя е носила винаги в себе си поезията, но на билото на живота, решава да посвети на музата на поезията повече отколкото досега. Тя е интересно съчетание от поет и счетоводител, каквато е по професия. Този оксиморон на пръв поглед го е наложил животът, заради оцеляването и материалното благополучие на семейството ѝ. Всъщност още от малка тя рецитира, а в Библиотекарския институт, който е завършила, любовта към словото изкристализира  с още по-голяма сила.
        Днес при поднасянето на поздравителния адрес на Галина, в присъствието и на заместник-кмета по културата д-р Александра Александрова, Рангел Марков изтъкна, че районното ръководство се отнася с особено уважение към местните творци, а те от атмосферата ли, от въздуха ли и природата на Банкя сякаш, в последните години се множат. Зачестиха проявите на „избухване” на художествените заложби в едни по-зрели години. Вече в Банкя имаме доста примери за това.
     От своя страна Галина Лозева с много сърдечни думи благодари за оказаното ѝ внимание и за поздравителния адрес, в който се казва:
„Уважаема госпожо Лозева,
       За мен е чест и удоволствие да Ви поздравя по повод излизането от печат на Вашата първа стихосбирка „На лов за изгреви”. С нея Вие ни убеждавате, че вдъхновението витае в Банкя и е въпрос на сетивност да се долови Духът на града ни и да се пресътвори в стихове. Във Ваше лице палитрата от творци в нашия град, боравещи изкусно със словото и поетическата образност, се увеличава с още един.
            Във време, в което любовта между хората е все по-ефимерна, Вие се осмелявате да припомняте, че „с любовта този свят е без граници” и още, че „душата се изпитва с върлото”. А сега е върло, много върло за хората, тръгнали да покоряват върховете на собственото си съвършенство. И понеже считам, че Вие сте един от тях, Ви пожелавам крепко здраве и сили по пътя, избран от Вас - път на вътрешно израстване, което да събужда подобно желание и у околните.
          Банкя се нуждае от хора като Вас, Банкя разчита на хора като Вас, тя дължи славата си на духовна територия на личности като Вас.
         Успешен път на първата Ви стихосбирка!”
Рангел Марков
Кмет на район „Банкя”

Галина Лозева след малко ще прочете сърдечните думи от кмета на Банкя
      
    

Сайтът е изработен с финансовата подкрепата на Столична община, програма „Европейски проекти и развите на гражданското общество”, 2009
Фондация "Устои" съвместно с Район Банкя
Проект "Оптимизация на управлението на район Банкя в съответствие с европейските изисквания и добри практики"
© 2009 Столична община - район БАНКЯ. Всички права запазени.