Голямата балнеолечебница
Концесията на Голямата балнеолечебница в Банкя: срещата с обществеността за представяне на параметрите

Концесията на Голямата балнеолечебница в Банкя: срещата с обществеността за представяне на параметрите

     

 Вчера, 7 септември, пред централния вход на Голямата балнеолечебница се състоя представяне на документацията, приета от Комисията за подготвителни действия, назначена от кмета на Столична община, касаеща предоставянето на концесия на Голямата балнеолечебница в Банкя.

 На постери пред най-емблематичната сграда на Банкя бяха изложени кадри, отразяващи състоянието на Балнеолечебницата преди да започне ремонтът в нея. Те дълбоко контрастираха с това, което хората могат да видят днес – една напълно реновирана, реставрирана Баня, която засега изчаква да настъпи и нейното време.

 Пред събралото се множество граждани говориха кметът Рангел Марков, общинският съветник Анна Стойкова и експертите - д-р Розалия Козлева (икономист) и адв. Магдалена Вълова, ангажирани от СО район „Банкя” да изготвят документацията във връзка с предоставянето на концесия на Голямата балнеолечебница като най-адекватна форма на стопанисване.

 В началото кметът на Банкя направи ретроспекция на усилията на районното ръководство да доведе до успешен край каузата, на която са посветени усилията още от първия ден на първия кметски мандат през 2007 г., а именно възстановяване на целия блясък на Балнеолечебницата и пускането ѝ в експлоатация. На видео стена междувременно бяха излъчвани кадри със състоянието на Банята преди, по време на реставрацията и днес. Бяха илюстрирани и поредицата обществени представяния през годините.

 Рангел Марков акцентира върху усилията Банята от държавна да стане общинска собственост, след което се спря върху двата неуспешни опита за отдаване Банята на концесия, които обаче разсяха несъстоятелните и спекулативни слухове, че Банята е „продадена”.

 Той изтъкна успешния ход с учредяване отстъпеното право на строеж на мястото на рушащата се Лятна естрада, откъдето дойдоха средствата за ремонта на Балнеолечебницата. Там предстои да се изгради хотел, който след 35 години ще бъде предоставен за стопанисване от общината.

 Кметът на Банкя специално благодари на гражданите, участвали в разискванията, свързани със състоянието и съдбата на Балнеолечебницата.

 Общинският съветник Анна Стойкова също приветства хората, дошли на представянето и сподели, че темата за формата на стопанисване на Балнеолечебницата вече е била обсъждана и е натежало мнението за отдаване на концесия, но с това представяне се целѝ да бъдат запознати още по-широк кръг хора и да се разчита на една още по-голяма подкрепа, понеже предстои разглеждане на въпроса в Столичен общински съвет.

 Експертите д-р Розалина Козлева и адв. Магдалена Вълова разясниха параметрите на евентуалната бъдеща концесия, а именно:

 Срок на концесията - 20 години (това е максимално допустимият срок за отдаване според Закона за културното наследство)

 Проектиране и изграждане на закрит плувен басейн като основно задължение на Концесионера – басейнът ще бъде разширение на сутерена на сградата на Централната минерална баня с подземна застроена площ около 900 м2 и подземна РЗП около 1500 м2.

 Разширението включва басейн с размери 25/12.5 м и дълбочина 1,6 м, детски басейн с диаметър 6 м. и дълбочина 0,6 м, джакузи с диаметър 4.5 м. и дълбочина 80 см., санитарни възли, съблекални с душове, кафе-бар, стая за халотерапия (солна стая) с предверие, склад, топла връзка на залата на басейна със сградата на банята.

 Концесионерът поема задължение да завърши строителсвото на закрития басейн в срок до 2 (две) години от влизане в сила на договора за концесия.

 Дейностите по изграждане на закрития плувен басейн са самостоятелни и независими от ползването на сградата на Централна минерална баня като балнеолечебен и СПА център.

 Минималният размер на инвестициите в обекта на концесия за срока на концесията е 4 000 000 лева.

 Предвижда се концесионната такса да е или процент от нетните приходи, или минимум 112 500 Евро без ДДС.

 По предложение на кмета Рангел Марков като изискване към концендента е залагане на 50 % отстъпка от цените на услугите за пенсионери и ученици. 

 След представянето много от присъстващите граждани изказаха мнения. Сред тях бе и председателят на Гражданско сдружение „Банкя” Станислав Славов, който в края на своето изказване заостри вниманието на присъстващите и към съдбата на Малката баня, която също очаква своето по-добро бъдеще.

 Актьорът Евгени Будинов припомни тъжната част от историята на Банята, когато е била използвана за декор на филми на ужасите и не можа да скрие вълнението от новата ѝ визия и бъдещето, което се открива пред нея. Преобладаващите коментари се обединиха около тезата, че засега концесията си остава безалтернативното решение за стопанисване и управление на т.нар. „Царска баня“.  

 Остава да се надяваме, че ще се появи благонадежден концесионер с добър опит в балнеологията и в следващите 20 години Голямата балнеолечебница и Банкя ще пишат своята най-нова история.

Сайтът е изработен с финансовата подкрепата на Столична община, програма „Европейски проекти и развите на гражданското общество”, 2009
Фондация "Устои" съвместно с Район Банкя
Проект "Оптимизация на управлението на район Банкя в съответствие с европейските изисквания и добри практики"
© 2009 Столична община - район БАНКЯ. Всички права запазени.