Новини
Историята на един дом в Банкя

         Може би знаете, а може би – не, че известни години в Банкя, в квартал Градоман живее и твори големият български поет Дамян Дамянов. Спомняме си този факт, защото на този ден - 18 януари 1935 година, се ражда човекът  с толкова силен дух, че побеждава физическите си ограничения и се превръща в мащабен творец, който е вълнувал и ще вълнува всяко чисто, настроено на вълната на поезията, сърце.
       Малко се говори обаче, че и баща му  - Петър Дамянов, има принос за неговото оформяне  като поет. В своята биография  младият Дамян споделя: “От дядо си по баща съм наследил моряшката волност, а от баща си – художник-резбар, обичта си към слънцето и простора.”  
        По някаква случайна неслучайност къщата в Градоман и днес се населява от артистични души. Мая Събева,  художник на икони, живяла дълги години в Италия и Швейцария, бе така любезна да ни покаже картини на бащата на Дамян Дамянов, които тя е наследила заедно с къщата. Показа ни и масичка, изработена от Петър Дамянов, която великолепно хармонира с фрески от иконата, рисувана от самата нея. А един прекрасен иконостас, изработен от Дамянов – баща, е довършен от Мая, която е нарисувала в него икона на свети Георги. Това е духовно сродяване на две фамилии на интелектуалци, обитавали един и същи дом. Мая обича да рисува този светец и от любов към  брат си Георги Петров, завършил преди години ВИТИЗ (фотография), асистент-оператор на филма „Вчера” , съпруг на известната в миналото актриса Росица Брадинова.Той няколко години е глас в „Свободна Европа”, а съпругата му работи в „Гласът на Америка”.
        Преди време домът е бил обитаван от свещенослужител със своето семейство, така че тази хубава и на външен вид къща в Градоман е облъчена от също така добро човешко присъствие, което се превръща в част от духовната атмосфера на Банкя.

Домът, побрал толкова много история

Иконостасът на Петър Дамянов с иконата, изрисувана от Мая Събева
        Сайтът е изработен с финансовата подкрепата на Столична община, програма „Европейски проекти и развите на гражданското общество”, 2009
Фондация "Устои" съвместно с Район Банкя
Проект "Оптимизация на управлението на район Банкя в съответствие с европейските изисквания и добри практики"
© 2009 Столична община - район БАНКЯ. Всички права запазени.