Новини
Участници в програмата „Еразъм+” в Банкя

    Тази седмица участници в европейската програма „Еразъм+” от Румъния, Гърция, Хърватия и други балкански държави, които в момента са на обучение в Банкя, имаха среща със заместник-кмета на район "Банкя" д-р Александра Александрова и с нейния предшественик Пламен Симеонов.
Предметът на срещата беше представянето на Банкя като курорт, като зелено място за живот, предпочитано от все повече млади семейства и възможностите за обмен на опит в сферата на младежките дейности.
Рамо до рамо бившият и настоящият заместници на кмета запознаха гостите с историята на Банкя, с особеностите на климата и водата, с атрактивните места за посещение и с инфраструктурните промени от последните години.
       С нескрита гордост от страна на домакините балканските гости научиха, че най-голямото по площ училище на Балканския полуостров е именно в Банкя - 78. СУ "Христо Смирненски".
 Тъй като обучението на младежите, които са представители на неправителствения сектор в своите държави, е свързано със справяне с постковид проблемите в сферата на младежките дейности и културата, те имаха конкретни въпроси към домакините и проявиха желание за съвместно сътрудничество в бъдеще в тази сфера.
      Участниците в срещата с интерес проследиха разказа за създаването, апогея и залеза на дейността на Голямата Балнеолечебница през 2001 г. и възкресяването ѝ в последните години през мандата на сегашното ръководство на район "Банкя". Те изразиха дълбокото си очарование както от автентичната атмосфера на сградата, така и от модерните възможности, които тя ще предложи на посетителите си.
        Районната администрация се надява, че в най-скоро време ще бъде открит добър стопанин на Минералната баня. Припомняме, че е открита процедура за концесия.

Гостите на Банкя останаха дълбоко впечтлени от архитектурата на БалнеолечебницатаСайтът е изработен с финансовата подкрепата на Столична община, програма „Европейски проекти и развите на гражданското общество”, 2009
Фондация "Устои" съвместно с Район Банкя
Проект "Оптимизация на управлението на район Банкя в съответствие с европейските изисквания и добри практики"
© 2009 Столична община - район БАНКЯ. Всички права запазени.