Проект Воден цикъл
Заместник-кметът по строителството на София Ирина Савина провери строителни обекти в Банкя

 Днес заместник-кметът по строителството на Столична община Ирина Савина посети Банкя, за да се увери лично как вървят строително-монтажните работи по водния цикъл на града и по корекцията на река Иванянска. Най-напред заедно с кмета на Банкя Рангел Марков тя се отправи към квартал Градоман, където се очаква до 23 декември  да се положи канала на ул. „Цар Симеон“ и движението по нея да бъде възстановено, за да може трафикът през квартал Михайлово да бъде пренасочен през Градоман и да се започне работа по ул. „Н.Й.Вапцаров“. След това Ирина Савина и Рангел Марков, заедно с придужаващите ги журналисти от столични медии, се отправиха към село Иваняне, където се извършва корекция на река Иванянска.
      На въпроси на журналисти заместник-кметът на София отговори, че вече 70% от полагането на канала по водния цикъл е приключило и 50% от водопровода. Тя подчерта колко важно е доброто сътрудничество между държавата, общината, гражданите и бизнеса, за да има  добри резултати и изказа специална благодарност  за търпението на жителите на квартал Градоман, за които вече е ясно, че ако искат добре да живеят, трябва да са търпеливи. Ирина Савина припомни, че на места е имало канализация, но тя не е отговаряла на стандартите. Работата по водния цикъл се забави поради задържаните европейски средства, но  това забавяне вече се компенсира.
     В своето изказване по повод строителните работи в коритото  на реката в Иваняне кметът Рангел Марков посочи, че това е единствената корекция на река, при която ще се изградят две детски площадки. А що се отнася до водния цикъл, Рангел Марков желае набраната инерция по организацията на работата да се използва и да се продължи с проекта и изграждането в близко бъдеще и на канализацията по вътрешно-кварталните улици. Кметът заяви, че две години преди стартирането на проекта са пуснали писма до различните експлоатационни дружества за полагането на техните подземни комуникации и по тази причина са положени тръбите за газ, защото пет години след   асфалтирането няма да се позволява ново разкопаване. Идеята на кмета е на улиците, които ще се пуснат в скоро време, да е положен първият слой асфалт, а окончателното асфалтиране да приключи, когато метеорологичните условия позволяват това да се случи по най-добрия начин, защото тръбите остават под земята, а комфортът на хората, когато се придвижват, ще зависи от качеството на настилката. Радостното според Рангел Марков е,  че влизаме в етап, в който повече улици ще се отварят, отколкото затварят. А ето и кои улици ще се отворят до 25 ноември:
Ул. „София“ - от ул „Горски път“ до Иванянско шосе
Ул. „София“ от ул.“Хъшове“ до Иванянско шосе
С пускането на тези два участъка се отваря цялата ул. „София“

Ул. „Момина сълза“ - от ул. „София“ до ул. „Булаир“
Ул. „Булаир“ - от ул. „Момина сълза“ до „Ропотамо“
Ул. „Ропотамо“ - от ул. „Булаир“ до ул. „Цар Симеон“

Ул. „Варна“ - от ул. „Стефан Стамболов“ до ул. „Царибродска“
Ул. „Майор Коста Паница“ - от „Трапезица“ до ул. „Персенк“
Ул. „Княз Борис І“- от ул. „Антим  І“ до ул. „Лутраки“
 В квартал Михайлово:
Ул. „Излет“
Ул. „Зорница“
В квартал Градоман
ул. „Приморско“ между ул. „Кракра“ и „Детелина“


Ирина Савина и Рангел Марков инспектират хода на строителните работи в квартал Градоман


На моста на река "Иванянска"


Сайтът е изработен с финансовата подкрепата на Столична община, програма „Европейски проекти и развите на гражданското общество”, 2009
Фондация "Устои" съвместно с Район Банкя
Проект "Оптимизация на управлението на район Банкя в съответствие с европейските изисквания и добри практики"
© 2009 Столична община - район БАНКЯ. Всички права запазени.
Дизайн: АРТЕМАКС