Църквата "Свети Кирик и Юлита"

 

Всеки храм е средоточие на духовния живот на населеното място. А красотата и благолепието му издигат престижа  на това място. Интуитивно чувствайки това, църковното настоятелство с председател отец Цветан Стоянов взима решение за строежа на храма на 30 декември 1925 година. Изработването на плановете са поверени на архитект К. Цветков, специалист по църковно строителство. Населението се включва в докарване на камъка от кариерата край село Мало Бучино. Изграждането на църквата започва през 1930 година и завършва средата на 1932 година. През този период са събрани от дарения над два милиона лева. Голяма заслуга за даряването на един милион лева от семейство Теневи има Домна Тенева, вдовицата на разстреляния майор Коста Паница. Впоследствие тя става съпруга на състоятелния Михаил Тенев – тогавашния министър на финансите, който притежава една  значителна част от земите в Банкя. Под влиянието на Домна Тенева и семейство Чапрашикови предоставят 142 хиляди лева, дарени от съпругата Елисавета. Христо и Елена Трънкарови даряват 537 хиляди лева. Трогателни са даренията, направени от по-бедните хора. Банчанинът Божил Спасов подарил камбаната на църквата. До поставянето на последната тухла и керемида банчани са там, на строежа на църквата. Иконостасът, който е паметник на културата е дело на големия майстор дърворезбар Иван Маранов, а  прекрасната изография – на едно от най-талантливото поколение български художници от средата на миналия век Петров, Василев, Гюдженов, Куюмджиев. Стенописите са се появили под четката на Христо Петров. Банкянската църква „Св. Кирик и Юлита“ тържествено е открита на 24  юли 1932 година, осветена от Негово Високопреосвещенство  Софийския митрополит Стефан, бъдещия Български екзарх, в присъствието на Цар Борис ІІІ, председателят на Народното събрание, министри и, разбира се, всички банчани. Днес храмът е паметник на културата, свидетелство за съхранения християнски дух, който се разгаря в Банкя и благодарение на всеотдайната служба на Бога и хората на двамата свещенослужители - Тяхно благоговейнство отците Милко и Василий Топузлиеви.

 

Погледът отдолу към храма "Свети Кирик и Юлита" е може би най-верният

 

Пътят към храма

 

В двора на храма се вижда стара олтарна плоча за Света Литургия. Престолът е останал от древен храм.

 

Храмът "Свети Кирик и Юлита" се издига достолепно и разпръсква невидимите лъчи благодат в града

 

Храмът с елемент от колоната при входа

 

Поколения банчани са отпивали вода от чешмата, направена през 1868 година

 

Оттук гостите и жителите на Банкя отправят молитвите си за доброто на града и България

Цветна феерия


 

Икона - светиня за Банкя на Свети Стилиян Пафлагонийски с вградена частица от мощите му в нея. Светецът е покровител на малките деца.

 

Владишкият трон в храма "Свети Кирик и Юлита"

 

Хората излизат от храма просветлениСайтът е изработен с финансовата подкрепата на Столична община, програма „Европейски проекти и развите на гражданското общество”, 2009
Фондация "Устои" съвместно с Район Банкя
Проект "Оптимизация на управлението на район Банкя в съответствие с европейските изисквания и добри практики"
© 2009 Столична община - район БАНКЯ. Всички права запазени.