Открита беше новата учебна година в 78. СУ „Христо Смирненски”

Bankya-122

 Първи учебен ден в 78. СУ „Христо Смирненски” – първи надежди за първокласниците, които днес трепетно  прекрачиха прага на училището, което те ще нарекат родно. В тези пандемични времена прекрачването на прага му носи някаква свещенодейственост – защото се пристъпва в истински храм на знанието.
           На откриването на учебната година, на което присъстваха кметът на град Банкя Рангел Марков, общинският съветник Анна Стойкова, техни благоговейнства отец Василий Топузлиев и отец Петър Василев, директорката Д. Герасимова приветства присъстващите с думите, че вярата и знанието вървят ръка за ръка. Тя отправи сърдечни слова към гостите, учениците, родителите, колегите си.  Духовното  огнище на българина е училището  – ето защо така топло прозвучаха думите на директорката към първокласниците: „Вие сте символът и сърцето на днешния празник!”
         Г-жа Герасимова пожела „Честит празник на всички, които носят училището в себе си – като спомен, като потребност, като очакване!” .
      В своето изказване кметът на Банкя Рангел Марков акцентира върху факта, че учебната година започва присъствено, и се надява ситуацията да позволи така да бъде цялата учебна година. Той  изрази своята огромна благодарност към колектива на училището, че неуморно работи за повишаване авторитета на училището, че постоянно търси и предлага нови възможности и специалности за децата и използва съвременни и иновативни форми на обучение. Разбира се, освен придобиването на нови умения, на учениците кметът пожела и много хубави моменти, прекарани в училище.
       Издигането на националното знаме, внасянето на училищното знаме фокусира вниманието на присъстващите, което задържаха върху себе си и двете деца – водещи церемонията. След като набързо препитаха първокласниците с две гатанки и получиха верните отговори, те се убедиха, че малките първолаци са готови вече за училище и им дадоха микрофона да кажат няколко стихотворения, което те така сладкозвучно направиха, че умилиха и малки, и големи.
         След като г-жа Герасимова лисна менчето с вода по стар български обичай, най-малките прекрачиха прага, благославяни, всеки клас по отделно, от водещите, които им пожелаваха: „Бъдете благородни!”, „Бъдете героични в овладяването на знанията!” и така всеки клас получи своята заръка – благослов.
              Днес учениците в  78. СУ „Христо Смирненски”, техните родители и близки изживяха своя сакрален момент. Може би не всички го осъзнават на мига. Но това усещане се запечатва някъде много дълбоко в паметта и после в „рояка спомени свещени” на човека този 15 септември остава един от тях. Особено във времена като днешните.
        На добър час, скъпи ученици, учители и родители! Доброто старо училище днес ни посреща и дано да е всеки ден така до края на учебната година.

Другите новини…

Съобщение

Съобщение

Информираме Ви, че в изпълнение на стратегически документи и нормативни актове на местно ниво, с Решения на Столичен...

СВЪРЖИ СЕ С НАС

02-997-7163

Адрес: ул. "Цар Симеон" 1, гр. Банкя 1320

Понеделник-петък: 08:30-12:30, 13:00-17:00 ч.

Банкя

Oчарование, атмосфера и щастливата среда.