Банкя и „Ах, морето!”

Летният сезон е вече към края си, летовниците от морето се оттеглят, но там остава банкянска следа. В културно отношение Банкя има излаз на море и сега ще се опитаме да ви убедим в това.

На тазгодишния фестивал на изкуствата „Аполония” великолепният млад пианист от Банкя Роберто Илиев, който постига творческо израстване и в Испания, се представи блестящо на клавирния  концерт, състоял се в Археологическия музей на Созопол.

Откритие на Елисавета Попова, бургазлийка, която от години е пуснала котва в Банкя, Роберто се развива под нейните педагогически грижи, докато го поеме неговата сегашна преподавателка Антонина Бонева. С нея Роберто от Испания се подготвя он лайн и  в резултат на това сътрудничество се стига и до издаването на диск.

Вечерта на 29 август заедно с другите ученици на Антонина Бонева, Роберто с виртуозните си изпълнения направи така, че за момент публиката да забрави шума на морските вълни и да се потопи изцяло в атмосферата, създадена от невероятните му изпълнения и тези на неговите колеги – „Младите таланти на Атонина Бонева”.

Преди концерта се състоя трогателна среща между концертиращата музикантка Елисавета Попова – негова първа педагожка, и настоящата му преподавателка – Антонина Бонева.

Друг наш именит съгражданин остави своя отпечатък в пясъка на плажа  на Созопол и в духа  на „Аполония”  –  Ангел Заберски с  участието си в комедийния моноспектакъл на Михаил Билалов „Буб-Бум. Малка нощна музика за мафиот и оркестър” /Ангел Заберски бенд/.

И докато той можеше да бъде видян по улиците на Созопол, ректорът на Националната художествена академия и наш съгражданин Георги Янков с лика си денонощно одухотворяваше морската градина на Бургас, където, в самото сърце на градината, на постери са изложени снимки от знакови моменти в живота на филиала на НХА в Бургас. От тях в ректорската си тога ни гледа Георги Янков и хвърля още един мост между Банкя и морето.

 

Другите новини…

СВЪРЖИ СЕ С НАС

02-997-7163

Адрес: ул. "Цар Симеон" 1, гр. Банкя 1320

Понеделник-петък: 08:30-12:30, 13:00-17:00 ч.

Банкя

Oчарование, атмосфера и щастливата среда.