Открита бе изложба по случай Международната седмица на глухите хора

Днес, в началото на Международната седмица на глухите хора, бе открита изложба в Галерията на открито пред „Народния театър” в София, като един от моторите на тази инициатива е общинският съветник от Банкя – Анна Стойкова.

Изложбата е под надслов:  „Българският жестов език – пълноценно общуване за всички“.

На откриването присъстваха кметът на София Йорданка Фандъкова, председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев, евродепутатът Андрей Ковачев, секретарят на СО Венера Милова, заместник-кметовете Албена Атанасова и Десислава Билева, общински съветници, представители на общността на глухите хора, много гости, сред тях Яна Стойкова от районната администрация, директорът на 78 СУ „Христо Смирненски” Д. Герасимова.

В своите думи при откриването на изложбата Анна Стойкова сподели вълненията си в работата по прилагане на Закона за българския жестов език в част административно обслужване на глухите и сляпо-глухите хора, с цел осигуряването на достъпна среда за тях в общинската и районните администрации и в звената на Столична община. Тази достъпност е в три направления – електронен портал, провеждане на осведомителни обучения за живота, културата и идентичността на глухите и сляпо- глухи лица и въвеждане на тристранна он лайн видео връзка с жестов преводач за глухи хора.

В своето емоционално изказване Йорданка Фандъкова се обърна към глухите хора с думите: „София се нуждае от вас, от вашия потенциал”.

Бе обявен и пилотен проект на СО: 14 детски градини ще бъдат посещавани от жестов преводач с глухо лице, които да преведат на жестов език детски песнички, които децата изучават там. Целта е децата да разберат, че има глухи техни връстници, с които могат да общуват само чрез български жестов език.

Накрая артистични формации на глухите –  „Жестим” и „Мим-Арт” изпяха песни, с които насочиха мислите на гостите, че всички сме равни пред Бога. Дано го осъзнаваме по-често!

Успех на изложбата и на общинския съветник Анна Стойкова от Банкя, която ще продължи каузата си с глухите хора, защото тя вече я чувства твърде лична.

Другите новини…

СВЪРЖИ СЕ С НАС

02-997-7163

Адрес: ул. "Цар Симеон" 1, гр. Банкя 1320

Понеделник-петък: 08:30-12:30, 13:00-17:00 ч.

Банкя

Oчарование, атмосфера и щастливата среда.