Минерална баня „Банкя“ с голямата награда в конкурса „Български архитектурни награди 2022“

Бяха определени общо 2 големи и 8 специални награди

Централна минерална баня „Банкя“ и „Карин дом“ във Варна са големите победители в четвъртото издание на конкурса „Български архитектурни награди 2022“, организиран от Камарата на архитектите в България (КАБ). Церемонията се проведе на 11 октомври 2022 в хотел „Хаят Риджънси София“ под патронажа на министъра на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков. На церемонията присъстваха главният архитект на район „Банкя“ Милена Будинова, заместник-кметът д-р Александра Александрова и авторите на архитектурния проект арх. Чавдар Георгиев и д-р арх. Ирина Атанасова от „Георгиев Дизайн Студио“ ЕООД.

За първи път в рамките на конкурса бе присъдена голяма награда за опазване на културно-историческото наследство. Отличието получи проектът за реставрация, консервация и социализация на Централна минерална баня „Банкя“, изготвен от екипа на „Георгиев Дизайн Студио“. Призът бе връчен от главния архитект на Столична община Здравко Здравков и директора на НИНКН арх. Петър Петров. Наградата беше получена в конкуренция с близо 20 други проекта. Проектите в категорията за опазване на наследството бяха оценявани от жури под председателството на директора на НИНКН арх. Петър Петров, в състав арх. Доника Георгиева – съосновател на Ателие 3 – България, арх. Емилия Кълева – съосновател на Ново архитектурно наследство България,  проф. д-р арх. Йорданка Кандулкова – експерт на ИКОМОС и арх. Влад Себастиан Русу – основател на VRS Architecture Office, Румъния.

Това е най-значимият професионален и некомерсиален архитектурен конкурс, който стимулира добрите практики и качествените произведения на архитектурното изкуство. Събитието бе кулминацията на честванията по повод 85-годишнината от създаването на КАБ.

Наградените в конкурса проекти по традиция се номинират за престижните европейски награди за съвременна архитектура “Мис ван дер Рое”.

Честито на Банкя, на Столична община и на екипа на „Георгиев Дизайн Студио“ за престижното отличие – още едно доказателство за високата културна, историческа и социална стойност на „Царската баня“!

Другите новини…

СВЪРЖИ СЕ С НАС

02-997-7163

Адрес: ул. "Цар Симеон" 1, гр. Банкя 1320

Понеделник-петък: 08:30-12:30, 13:00-17:00 ч.

Банкя

Oчарование, атмосфера и щастливата среда.