Честит Петковден! Днес е благословен ден за Банкя

Днес една от духовните перли на Банкя – Клисурски манастир „Света Петка” почита паметта на своята покровителка – Света Петка Българска. По този повод в храма към манастира бе отслужена Божествена Света Литургия от Негово Преосвещенство Браницкия епископ Пахомий. В Литургията, освен ефимерият на манастира – отец Георги и други духовници, взеха участие и семинаристи от Духовната семинария, чийто Ректор е епископ Пахомий.

В неговата проповед в препълнения храм прозвучаха силни думи за живота на Света Петка, които докоснаха душите на присъстващите, наведени на размисъл за смисъла на земния живот и за стремежа към небесни добродетели по пътя на богоуподобяването на всеки един от нас – като цел в живота ни на земята.

Той благослови игуменката на манастира, майка Филотея, под чието ръководство бе преобразен манастирският комплекс. Епископ Пахомий благодари и на присъстващия в храма кмет на град Банкя Рангел Марков за неговата работа и му пожела много търпение в нелекия труд да се решават различните проблеми на хората.

Последва водосвет и освещаване на хлябовете.

 Да изживеят празника на Света Петка, днес в манастира бяха и общинският съветник Анна Стойкова, заместник-кметът д-р Александра Александрова и Вр.И Д. секретар Яна Стойкова.

Пространството пред манастира бе пълно с хора, които след като изразяваха почитта си към празнуваната днес светица, покровителка на жените и децата, разглеждаха пъстрите сергии или сядаха на сладка раздумка с приятели и близки на трапеза. В такъв ден сякаш душите се отварят и приказката е по-сладка и по-силно се усеща и вкусът на живота.

Принос към това, вярваме, има и ремонтираната отсечка от разклона до манастира. Скоро и отсечката от квартал Вердикал до разклона ще бъде завършена.

Честит празник, Банкя!

 

Другите новини…

Съобщение

Съобщение

Информираме Ви, че в изпълнение на стратегически документи и нормативни актове на местно ниво, с Решения на Столичен...

СВЪРЖИ СЕ С НАС

02-997-7163

Адрес: ул. "Цар Симеон" 1, гр. Банкя 1320

Понеделник-петък: 08:30-12:30, 13:00-17:00 ч.

Банкя

Oчарование, атмосфера и щастливата среда.