Честит рожден ден на световноизвестния диригент с градоманско потекло РОСЕН МИЛАНОВ!

Днес рожден ден празнува РОСЕН МИЛАНОВ – диригент със световна слава, чийто предци са живели в Градоман,сега квартал на Банкя.

За Милановия род знаем, че  дядо Милан имал четирима сина – Свилен, Владо, Георги и Борис. Те имали и няколко сестри. Поселището на Милановия род било към центъра на селото, откъдето по-късно братята се разселили по-надолу по пътя, а дядо Свилен се преселил в Банкя.

Наследници на Милановия род и роднини на големия наш диригент и до днес живеят в китния квартал Градоман.

Роден на 13 януари, РОСЕН МИЛАНОВ се изявява като малък в детския радиохор свири на цигулка и пиано и пее. Завършва Държавното музикално училище в София, след което – Теоретичния и Инструменталния факултет на  Държавната музикална академия в София.

„Уважаван и почитан от публиката и музикантите, РОСЕН  МИЛАНОВ  понастоящем е музикален директор на Симфоничния оркестър Кълъмбъс, Симфоничните оркестри на Чатакуа и Принстън. Наскоро е назначен и за главен диригент на Симфоничния оркестър на Словенското радио и телевизия в Любляна. Талантливият български музикант се утвърди като диригент със значимо национално и международно присъствие. Наскоро завърши седемгодишния си мандат със Симфоничния оркестър на Княжество Астурия – един от водещите оркестри на Испания. В САЩ, където живее, е дирижирал симфоничните оркестри на Колорадо, Детройт, Индианаполис, Балтимор, Милуоки, Сиатъл, Форт Уърт, Националния симфоничен оркестър в „Кенеди център”, образователната инициатива на „Карнеги хол” с оркестъра „Сейнт Люк” и „Сивик оркестра“ – Чикаго.” –четем на сайта на Софийската филхармония.

Независимо къде по света се намира сега нашия изтъкнат съгражданин, нека го достигнат благопожеланията ни за здраве, лично щастие и професионални успехи. Ще бъдем щастливи да го видим и в Банкя и Градоман, откъдето пият сокове неговият талант и виталност.

Честит празник!

Другите новини…

Заповед

Заповед

ЗАПОВЕД - 24 МАЙ_ с.ИВАНЯНЕ

СВЪРЖИ СЕ С НАС

02-997-7163

Адрес: ул. "Цар Симеон" 1, гр. Банкя 1320

Понеделник-петък: 08:30-12:30, 13:00-17:00 ч.

Банкя

Oчарование, атмосфера и щастливата среда.