Банкя в авангарда на процеси, свързани с опазване на околната среда

Днес в 78. СУ „Христо Смирненски” стартира пилотен проект за България: „Система за автоматизирано разделно събиране на употребявани опаковки от безалкохолни напитки в училища и ответно даване на бонуси”.

В присъствието на кмета на Банкя Рангел Марков, общинския съветник Анна Стойкова, началника на Районния инспекторат на Банкя Христо Кърначев, представител на фирмата, внедряваща иновацията  – Ес Ер Технолоджис ООД, приветства училищния колектив  за включването му в проекта, който ще допринесе за опазване чистотата на планетата Земя.

С такива вдъхновяващи думи към възпитаниците на училището се обърнаха и директорът Д. Герасимова, Рангел Марков и Анна Стойкова, които подчертаха важността на този проект и радостта, че Банкя е първа в полезната инициатива. Председателят на Учителския синдикат Янка Такева изпрати поздравителен адрес по повод старта на проекта.

А той включва вендинг машина в училището, която ще разделя пластмаса и метал. Празните  пластмасови бутилки и кенчетата на децата ще се приемат там, вместо да се изхвърлят. Децата разполагат с индивидуална карта. На машината избират пластмаса или метал, отваря се съответната секция за пластмаса или метал и тя го поема. В картата на детето се отбелязва,че е предало опаковка и то получава точки. Накрая на годината от фирмата ще стимулират с подаръци децата с най-много точки, а след първата година, директорът ще  раздава наградите.

Изпълнението на проекта ще допринесе за намаляване количеството на депонираните отпадъци и съответно дела на рециклирането им. Увеличава се осведомеността и общественото самосъзнание, като се започне от най-малките граждани на Банкя, свързано с разделното събиране на отпадъци.

Сега е нашият шанс да изградим поколение, което го е грижа за света, в който живее, и който ще завещаем на идните поколения на Банкя и България.

Другите новини…

СВЪРЖИ СЕ С НАС

02-997-7163

Адрес: ул. "Цар Симеон" 1, гр. Банкя 1320

Понеделник-петък: 08:30-12:30, 13:00-17:00 ч.

Банкя

Oчарование, атмосфера и щастливата среда.